iasiadopta

Boala Chagas la caini – Ce este, cum se manifesta si cum se trateaza (Partea II)

Tratament

Din fericire, majoritatea cainilor cu boala Chagas nu prezinta niciun simptom, asa ca nu au nevoie de tratament. Pentru cei care dezvolta simptome, exista in prezent optiuni limitate de tratament disponibile.

O parte importanta a tratamentului este gestionarea simptomelor pe care parazitii le provoaca inimii (si orice alte zone, cum ar fi coloana vertebrala sau creier). Tratamentele pentru boli de inima pot include diuretice si medicamente pentru tensiunea arteriala pentru a ajuta la gestionarea acumularii de lichide si a tensiunii arteriale, precum si medicamente pentru a ajuta inima sa se contracte mai normal.

In cazul in care boala Chagas afecteaza coloana vertebrala sau creierul unui caine, pot fi utilizate antiinflamatoare pentru a ajuta la reducerea durerii si simptomelor.

In mod ideal, tratamentul ar ucide parazitii, astfel incat acestia sa nu mai afecteze inima sau alte parti ale corpului. Problema este ca medicamentele obisnuite pe care le folosim pentru alti paraziti nu par a fi eficiente impotriva parazitului care provoaca boala Chagas.

Desi exista cateva medicamente care au un oarecare succes in tratarea bolii Chagas, ele nu sunt usor de obtinut in SUA. Dar exista cercetari in curs si unele noi optiuni promitatoare pot deveni disponibile.

 

Recuperare si stil de viata

Pentru cainii care dezvolta simptome, exista faze acute, latente si cronice ale bolii.

  • Faza acuta a bolii – In aceasta faza, parazitii provoaca multe daune, ceea ce va duce la o stare generala de rau a cainelui si poate duce, de asemenea, la aparitia bolilor de inima sau a insuficientei cardiace.
  • Faza latenta a bolii – Cainii care supravietuiesc fazei acute pot avea boala latenta, in care nu prezinta cu adevarat niciun simptom al bolii, sau pot dezvolta boli cronice, suferind modificari cronice ale inimii. Acest lucru va continua sa afecteze capacitatea inimii unui caine de a functiona normal si va provoca simptome.
  • Faza cronica a bolii – Din pacate, in stadiul cronic al bolii, modificarile nu sunt de obicei reversibile. Boala cardiaca este gestionata cu ingrijire de sustinere, inclusiv medicamente pentru a ajuta la acumularea de lichide, tensiunea arteriala si contractia inimii. Moartea subita din cauza bolii de inima este cea mai frecventa la cainii cu varsta mai mica de 1 an sub forma cronica a bolii Chagas.
 

Prevenire

Boala Chagas poate fi fatala pentru caini, iar diagnosticul si tratamentul pot fi dificil de realizat, asa ca prevenirea este importanta. Deoarece insectele infectate sunt sursa obisnuita, evitarea contactului cu ei este o parte importanta a prevenirii.

Din fericire, unele dintre medicamentele pe care s-ar putea sa le dati deja cainelui dvs. pentru a-l proteja de purici si capuse pot fi eficiente si impotriva acestor insecte „kissing bugs”.

S-a demonstrat ca medicamente precum Bravecto sunt eficiente impotriva acestor insecte. Insa nu toate medicamentele pentru purici si capuse functioneaza impotriva insectelor „kissing bugs”. Alte medicamente utilizate in mod obisnuit pentru purici si capuse nu par a fi eficiente. La fel, nici medicamentele folosite pentru a preveni dirofilaria (ivermectina) nu sunt eficiente.

Dupa ce ati fost cu cainele afara este bine sa inspectati cainele pentru a elimina orice capuse si insecte, deoarece acestea pot transmite boli grave cainilor si oamenilor.

Alte lucruri care pot preveni raspandirea bolii Chagas este impiedicarea cainilor sa manance animale salbatice, deoarece pot fi o sursa de infectie. De asemenea, catelele gestante ar trebui testate pentru a va asigura ca nu transmite infectia puilor ei.

Cu exceptia cazului cand o catea transmite boala cateilor ei, un caine infectat nu poate transmite direct boala unui alt caine sau unei alte persoane. Aceasta este transmisa doar de insectele „kissing bugs” (sau „insecte vampir”).

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu