iasiadopta

Câinii se îngrașă iarna

Animalele de companie prind în greutate în timpul anotimpului rece din cauze cunoscute destul de bine: mișcare mai puțină și schimbarea regimului alimentar în condițiile unui metabolism încetinit.

Câinii crescuți în apartament au parte iarna de activități fizice mai reduse din mai multe motive: rărirea plimbărilor și scurtarea lor din cauza frigului care ar putea să ducă la degerături, micșorarea perioadei de lumină din zi care schimbă de multe ori inclusiv programul stăpânilor, cantitățile mari de zăpadă depuse în anumite perioade ceea ce face mai dificilă deplasarea, dificultatea stăpânilor de a sta timp îndelungat la temperaturi scăzute în timp ce câinii aleargă pe afară în sezonul rece.

În ceea ce privește hrana câinilor, aceasta iarna conține mai multe grăsimi. Și aici nu ne referim la conținutul de grăsimi din hrana uscată, căci animalele au nevoie de lipide în organism, iar producătorii de „boabe” au în vedere dozele necesare, corecte, din acești nutrienți esențiali pentru sănătatea câinilor. În dorința de a nu suferi de frig, mai ales câinii crescuți în curte primesc iarna resturi nesănătoase din alimentația oamenilor: untură de porc, uleiuri folosite la prăjit, carne grasă. Cantitățile nu pot fi controlate, așa cum știm că în hrana uscată cumpărată din magazin sunt grăsimi în proporție de 15-20%. Se poate astfel ajunge la îmbolnăviri și chiar la obezitate.

Câinilor nu li se poate impune o dietă strictă, de aceea pentru scăderea în greutate este necesar să se intensifice regimul de mișcare, ceea ce nu prea se poate iarna. Dacă nu s-a putut preveni creșterea în greutate, la sosirea primăverii, odată cu revenirea la normal a metabolismului animalelor, se vor relua activitățile zilnice cu mișcare mai multă, cu plimbări mai dese. În cazul câinilor ajunși obezi, este nevoie de vizite la medicul veterinar.

Câinii se îngrașă iarna
Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu