iasiadopta

Cainii si obezitatea – cum iti ajuti cainele supraponderal sa slabeasca?

Cainii si obezitatea – cum iti ajuti cainele supraponderal sa slabeasca?

  • Are cainele tau un corp bine definit?
  • Nu are probleme de respiratie si este intodeauna plin de energie?

Daca raspunsul tau este da, atunci probabil cainele tau nu este suparponderal si nu trebuie sa te temi de boli precum cancerul sau diabetul. In caz contrar este recomandat sa ai mare atentie de alimentatia patrupedului tau.

Din pacate din ce in ce mai multi caini devin supraponderali. Luarea in greutate in cazul cainilor si a animalelor de companie este o problema grava si poate afecta grav sanatatea favoritului tau.

Care este cauza obezitatii la caini?

Luarea in greutate poate avea mai multe cauze. Poate aparea datorita hranirii inadecvatelipsei de miscare dar si din cauza imbatrinirii sau datorita unei boli.

Oricare ar fi cauza obezitatii, este important sa incepem tratarea problemei cat mai repede.

Cauzele cele mai comune al obezitatii:

1. Hranire libera

A lasa castronul cainelui mereu plin de mancare este o greseala foarte frecventa dar si grava. Cainele tau nu are un punct de stop, daca este vorba de mancare. Daca va avea hrana in fata lui va manca ori de cate ori ii este foame sau este plictisit.

2. Supraalimentarea

Pentru a mentine greutatea optima a animalului trebuie sa stii exact cate calorii mananca cainele tau in fiecare zi si sa te incadrezi in cantitati recomandate. Ia in considerare si toate recompensele pe care cainele tau le primeste in cursul zilei.

3. Rase de caini cele mai predispuse la obezitate

Unele rase de caini sunt dupa natura lor mai predispuse la obezitate. Daca ai un animal din urmatoarele rase, trebuie sa ai si mai mare atentie pentru a mentine greutatea lui la nivelul optim.

Rase de caini de talie mica spredispuse la obezitate: Terrier Cairn, Dachshund, Scottish Terrier, Cavalier King Charles Spaniel

Rase de caini de talie medie spredispuse la obezitate: Beagle, Cocker Spaniel, Basset Hound

Rase de caini de talie mare spredispuse la obesitate: Labrador, Golden Retriever, Rottweiler

Rase foarte mari (giganti) de caini spredispuse la obezitate: Ciobanesc de Berna, Newfoundland, Saint Bernard

4. Prea multe recompense

Prea multe recompense, in cantitati necontrolate, pot afecta negativ sanatatea cainelui. Acest lucru este adevarat si in cazul micilor bucati din mancarea ta. Chiar daca favoritul tau cerseste cand te vede mancand, nu uita ca sanatatea lui este mult mai importanta.

Cum iti dai seama daca patrupedul tau s-a ingrasat?

Atinge cainele in jurul coloanei vertebrale. In cazul unui caine sanatos vei putea localiza cutia toracica. In cazul unui caine sanatos aceasta va avea doar un strat subtire de grasime care separa oasele de piele. Daca nu reusesti sa simti formele cutiei toracice, asta inseamna ca animalul tau este supraponderal.

Boli legate de obezitate:

  • artrita
  • boala tractului urinar
  • imbolnavirea ficatului
  • diabet
  • boala cronica renala
  • insuficienta cardiaca, etc.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu