iasiadopta

Câinii transpiră prin pernuțele picioarelor

Câinii au glande sudoripare pe labe și transpirația prin pernuțe la acest nivel dă mirosul specific fiecărui animal. Substanțele din transpirație, când ajung la suprafața cutanată, sunt degradate de bacteriile prezente în piele. De aceea, câinii își marchează teritoriul cu labele, scurmând pământul pentru a impregna locul respectiv cu mirosul propriu.

Câinii își ling des labele picioarelor, mai ales la temperaturi extreme.

În zonele cu climă extrem de rece, secrețiile glandelor sudoripare devin cristale mici. Acestea le provoacă un disconfort. Prin selecție, rasele de câini s-au adaptat din acest motiv și câinii care trag la sanie (kusky-ul siberian sau malamutul din Alaska) au mai puține glande sudoripare pe labele lor față de cei din alte rase.

Pielea pernuțelor se poate crăpa la aerul foarte rece. Plimbarea prin zăpadă sau pe terenuri stâncoase determină câinele să-și lingă labele.

Pe de altă parte, în zonele calde și umede, picioarele câinelui trebuie spălate cu apă curată pentru a curăța substanțele eliminate în exces prin transpirație. Transpirația excesivă se produce din cauză că animalul are nevoie să-și scadă temperatura. Secrețiile abundente provoacă mâncărime și disconfort intens, iar câinele încearcă să le atenueze lingându-și labele.

Câinii transpiră prin pernuțele picioarelor

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu