iasiadopta

CĂPUȘELE LA CÂINI. INFORMAȚII ESENȚIALE ȘI CELE MAI BUNE TRATAMENTE

Căpușele la câini sunt mai frecvente decât credem și aproape orice animal de companie este expus la acest parazit, mai ales dacă își petrece mult timp în aer liber, în locuri cu vegetație abundentă. Este important să te informezi, să știi când blănosul tău este infestat și mușcat și cum trebuie să acționezi, pentru că o singură căpușă îi poate provoca boli, unele dintre ele foarte grave, iar mai periculos este că o parte din acestea au simptome ascunse în primă fază, care încep să se manifeste după câteva săptămâni, iar atunci este obligatoriu să te adresezi veterinarului.

În acest articol îți vom spune cum ajung căpușele să „muște” câinii, care sunt semnele că animalul de companie este infestat, cum trebuie să acționezi și care sunt cele mai bune tratamente anticăpușe.

Cum ajung căpușele să „muște” câinii

Căpușele sunt foarte active între martie și octombrie, însă pentru că iernile sunt tot mai blânde, există riscul să ajungă pe animalul tău de companie chiar și în anotimpul rece. 

Acest parazit este întâlnit în general în locuri cu vegetație densă. O căpușă  se urcă până în vârful unui fir de iarbă și acolo așteaptă să se prindă de o sursă de hrană. Cum câinii adoră să se joace și să alerge prin astfel de locuri, este practic o chestiune de timp până se va intersecta cu acest parazit. Odată ajunsă pe blana animalului, căpușa se va deplasa în zonele cu păr mai puțin și piele mai fină, puternic vascularizate, pentru a „mușca” pielea și a se hrăni. În general, se va prinde în zona gurii, a urechilor, gâtului, între degete, sub brațe sau în pliurile pielii.

Câinele, însă, poate lua căpușe și de la un alt animal infestat cu care intră în contact.

Mai ales dacă blănosul tău se joacă mult în iarbă, este important ca ori de câte ori vă întoarceți de la joacă să-i verifici blana ca să vezi dacă are „vizitatori”. O căpușă poate fi detectată destul de simplu la palpare, astfel că poți să o îndepărtezi în multe cazuri chiar înainte de a se atașa de piele.

Semne și simptome că patrupedul tău are căpușe

Odată instalată pe pielea câinelui, o căpușă poate să rămână aici ca să se hrănească o perioadă cuprinsă între 3 și 30 de zile, în funcție de ciclul de viață în care se află. În acest interval îi poate provoca iritații și infecții la nivelul pielii, dar îi poate transmite și boli grave, care debutează cu o gamă largă de simptome. 

Cele mai comune simptome ale infestării cu căpușe sunt:

  • lipsa apetitului și scăderea în greutate;
  • scăderea nivelului de energie și a chefului de joacă;
  • stări de somnolență;
  • febră;
  • vărsături;
  • gingii decolorate;
  • scaune deschise la culoare;
  • șchiopătare.

Multe dintre ele indică faptul că animalul tău de companie este deja afectat de o boală transmisă de acest parazit și este necesar să te adresezi veterinarului încă de la primele semne.

Dacă parazitul este îndepărtat repede, riscul de a contacta o afecțiune este scăzut și tocmai de aceea este atât de important să-i analizezi pielea de fiecare dată când se întoarce de afară. Însă cea mai sigură metodă de prevenire a oricărei neplăceri este deparazitarea externă.

Ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe câinele tău 

Cum spuneam, este esențial să analizezi pielea câinelui ori de câte ori acesta iese afară. O căpușă poate fi depistată ușor la o simplă palpare.

În cazul în care depistezi prezența ei, trebuie să o îndepărtezi cu o pensetă specială, pentru a evita ruperea capului parazitului, ce poate să rămână în continuare în piele.

După îndepărtarea parazitului, curăță zona cu o soluție dezinfectantă.

Însă poți să mergi și la veterinar, dacă ai impresia că situația te depășește.

Cele mai bune tratamente pentru prevenirea „mușcăturilor” de căpușă la câini

Deparazitarea externă periodică, în funcție de durata de acțiune a produsului utilizat, este cea mai bună metodă prin care poți să previi aceste neplăceri. 

Atunci când decizi să faci deparazitarea externă, alege un produs care acționează și împotriva căpușelor. 

Iată cele mai bune tratamente pentru prevenirea „mușcăturilor” de căpușă la câini:

Zgarda antiparazitară Scalibor pentru câini este eficientă împotriva căpușelor, puricilor și a muștelor de nisip. Este un produs care previne infestațiile cu căpușe timp de 6 luni, fiind conceput  printr-o tehnologie brevetată care permite eliberarea substanței active direct pe piele în acest interval.

Animalul de companie va fi ferit de acest parazit, chiar dacă va intra în contact cu el.

Pipeta antiparazitară Bravecto este un produs de uz extern cu fluralaner, foarte eficient în tratarea infestațiilor cu căpușe, dar și purici, pentru o perioadă de 12 săptămâni după o singură administrare.

Spray-ul Frontline este un tratament care omoară căpușele și puricii prin contactul parazitului cu medicamentul aplicat pe pielea animalului de companie. După aplicare, rămâne în sebumul din pielea acestuia, fiind stocat în glandele sebacee timp de mai multe săptămâni de la aplicare, fiind rezistent la ploaie, băi și șampoane.

Comprimatul masticabil antiparazitar Simparica este un produs de uz intern pentru deparazitarea externă. Împotriva căpușelor, acest comprimat are acțiune de cel puțin 5 săptămâni după ingerare. Este un produs care poate fi utilizat și împotriva puricilor, dar și pentru tratamentul râiei sarcoptice.

Deci, căpușele la câini vin cu o serie de neplăceri și chiar boli și este necesar să acționezi de la primele semne. Deparazitarea externă este, însă, cea mai sigură cale de a preveni orice problemă care ar putea fi provocată de acest parazit.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu