iasiadopta

Cat casta intretinerea unui caine

În timp ce costul întreținerii unui câine poate varia în funcție de rasă, vârstă, sănătate și stil de viață – atât al tău, cât și al animalului tău de companie, există o serie de lucruri pe care va trebui să le iei în considerare pentru sănătatea și bunăstarea câinelui pe termen lung.Există o serie de factori care influențează costul întreținerii unui câine, luând în considerare toate nevoile acestuia, inclusiv toaletarea, facturile cabinetelor veterinare, asigurarea și, bineînțeles, mâncarea. Totuși, deși costul întreținerii unui câine poate varia în funcție de rasă, vârstă, sănătate și stil de viață – atât al tău, cât și al animalului tău de companie, există o serie de factori pe care va trebui să îi iei în considerare pentru bunăstarea pe termen lung a câinelui.

Costul de achiziție a unui câine

Întreținerea unui câine implică anumite responsabilități legale. Regulile și îndatoririle proprietarului vor varia în funcție de legislația țării, dar există câteva elemente de bază.

 • Costurile de cumpărare: Cumpărarea unui câine este considerată o tranzacție comercială, vânzătorul (crescătorul) și cumpărătorul având amândoi obligații legale. Cumpărătorul trebuie să plătească prețul convenit pentru un „bun” aflat în stare de funcționare (nu este bolnav și nu are dizabilități) și care posedă toate caracteristicile așteptate (de exemplu, respectă standardele unei rase). De obicei, există un contract și se plătește o taxă în momentul cumpărării.
 • Identificarea obligatorie: Pentru prevenirea fraudelor și a eventualelor procese, multe țări au implementat reguli detaliate, cum ar fi cele de identificare obligatorie, fie printr-un tatuaj, fie printr-un microcip. Desigur, aceste date trebuie înregistrate, stocate și gestionate de o organizație centralizată (de obicei, la nivel național). De cele mai multe ori, crescătorul se va ocupa de procesul de identificare. Acest lucru se face de obicei la medicul veterinar în timpul primei consultații de vaccinare. Când iei câinele acasă, nu trebuie să uiți să îl înregistrezi pe numele tău și să te asiguri că detaliile acestuia sunt actualizate dacă îți schimbi adresa sau numărul de telefon. Acesta este singurul mod în care oamenii vor putea localiza câinele în cazul în care acesta se pierde. Este, de asemenea, util pentru a îți dovedi calitatea de proprietar al câinelui.
 • Înregistrare: Un certificat de proprietate sau o declarație oficială privind creșterea câinilor este o cerință obligatorie în multe țări; uneori, sunt implementate legi particulare în anumite orașe. Asigură-te că respecți toate obligațiile legale. În caz contrar, câinele îți poate fi luat de autorități.
 • Vaccinările obligatorii: cățeii au de primit două seturi de vaccinări în primele 12 săptămâni de viață. Primul set va fi administrat, cel mai probabil, de crescător sau adăpost; dacă iei cățelul acasă înainte de vârsta de 12 săptămâni, poate fi, însă, necesar să asiguri chiar tu a doua vaccinare. Aceasta nu va fi acoperită de asigurarea pentru animale de companie.

Costul asigurărilor

Asigurarea unui animal de companie are două elemente. Primul este scopul de a susține sănătatea și bunăstarea animalului tău de companie în cazul unui accident sau al unor probleme de sănătate neprevăzute. Cel de-al doilea ține de eventualele daune care ar putea fi cauzate de animal.

 • Asiguratorii terți: este o idee bună să obții o asigurare pentru a acoperi eventualele daune sau accidente cauzate de câinele tău și pentru a primi sprijin în cazul oricăror probleme neașteptate de sănătate, însoțite de facturi de la cabinetele veterinare.
 • Costuri neprevăzute: Cățeii poznași vor ronțăi fericiți obiecte de valoare (ochelari, mobilier etc.) ale prietenilor sau vizitatorilor, deși, de regulă, aceste asigurări nu acoperă pagubele produse propriilor tale bunuri. De asemenea, Doamne ferește!, vei fi răspunzător legal în cazul în care câinele tău cauzează un accident rutier (de exemplu, dacă un șofer virează brusc pentru a îl evita).
 • Asigurarea de sănătate: în unele țări, poți achiziționa și o asigurare de sănătate pentru câinele tău. Această practică este foarte des întâlnită în America de Nord, vestul Europei și Japonia. Înainte de a cumpăra un animal de companie, află dacă în țara ta ai opțiunea de a obține o asigurare pentru acesta.
 • Problemele preexistente: Majoritatea polițelor nu vor acoperi problemele preexistente, deci este o idee bună să obții un contract pentru cățelul tău. Multe afecțiuni cronice sau debilitante (de exemplu, alergiile pielii sau tulburările de creștere) sunt diagnosticate la o vârstă fragedă.
 • Crearea unei politici proprii: Dacă asigurarea pentru animale de companie nu există în țara ta sau dacă nu dorești să investești bani în ea, o modalitate de a te pregăti pentru orice problemă de sănătate este să îți creezi propria politică. Încă din primele săptămâni de viață ale cățelului, stabilește o sumă lunară de bani pe care să o pui deoparte. Acesta va fi un fel de „cont de economii” al câinelui. Treptat, banii se vor acumula și se pot dovedi foarte utili dacă se întâmplă ceva cu animalul tău de companie. Să sperăm că nu vei avea nevoie de ei, dar suma salvată va fi foarte utilă pentru îngrijirea unui câine bătrân, cumpărarea unei lese sau a unui coș de dormit nou.
 

Costul toaletării și al îngrijirii medicale

Costurile regulate ale deținerii unui câine depind în mare măsură de rasa, vârsta și stilul tău de viață și al câinelui. 

 • Nutriția: Hrana este un cost evident regulat, însă, dacă animalul tău de companie nu are cerințe speciale sau alergii legate de alimentare, atunci acest cost poate fi prevăzut din timp cu ușurință. Trebuie doar să te asiguri că alegi o hrană care îndeplinește toate cerințele nutriționale ale animalului tău de companie.
 • Toaletarea: Periajul, spălarea, verificarea ghearelor și perierea dinților vor varia foarte mult în funcție de rasa câinelui tău. Cu toate acestea, costurile toaletării vor ține mai degrabă de resursele de timp decât de cele financiare.
 • Puricii, căpușele și viermii: Paraziții pot fi gestionați și, într-o oarecare măsură, evitați prin tratamente de prevenție regulate. Există mai multe opțiuni disponibile, iar medicul veterinar îți va putea indica alegerea potrivită pentru tine și animalul tău de companie; cu toate acestea, deparazitarea va reprezenta, foarte probabil, un cost frecvent în îngrijirea unui animal de companie.

Stilul de viață și călătoriile

Un factor care poate avea un impact semnificativ asupra costurilor implicate în îngrijirea unui câine este propriul tău stil de viață. 

 • Serviciile de plimbare a câinilor: Dacă lipsești de acasă pe perioade lungi de timp sau nu poți îndeplini chiar tu nevoia de mișcare a animalului tău de companie, va trebui să plătești pentru servicii de îngrijire sau plimbare a câinilor.
 • Pensiunile canine: Dacă alegi să călătorești fără animalul tău de companie, trebuie să iei în considerare și costurile asociate șederii acestuia într-o pensiune canină sau angajării unei persoane care să-l îngrijească.
 • Pașapoartele și vaccinările: Dacă alegi să călătorești cu animalul tău de companie, ia în calcul costurile în timp și bani ale investiției într-un pașaport pentru animale de companie și orice implicații în legătură cu vacanța, cum ar fi vizitele obligatorii la medicul veterinar în țara de destinație.

Deținerea unui câine poate fi o decizie emoțională, însoțită de mult entuziasm. Cu toate acestea, aspectele practice, cum ar fi costurile legate de îngrijirea unui câine, trebuie luate în considerare pentru a te asigura că poți oferi animalului tău de companie cea mai bună îngrijire pe întreg parcursul vieții sale.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu