iasiadopta

Ce fel de hrană alegem pentru câinele nostru?

Cu toții iubim câinii foarte mult dar asta nu înseamnă că știm să alegem ce este mai bun pentru ei. Tot mai multe sortimente și tipuri de hrană sunt prezentate, iar alegerea este din ce în ce mai grea. 

Ce hrană alegem pentru iubitorul nostru patruped? Acest articol va analiza hrana presată la rece și hrana extrudată, astfel încat tu vei face alegerea potrivită pentru alimentația lor sănătoasă. 

 

Hrana presată la rece 

Hrana presată la rece eliberează treptat nutrienţii, se dizolvă de la exterior spre interior şi previne apariţia balonării.

Presată la rece înseamnă gătirea hranei foarte rapid, fără a se utiliza temperaturi mari sau abur. Acest lucru permite păstrarea intactă a nutrienţilor esenţiali, astfel se obţine un produs mai natural. De asemenea gustul ingredientelor naturale este mai bine menţinut în acest fel.

Metoda de presare la rece înseamnă că ingredientele sunt amestecate cu apă rece şi apoi presate la temperaturi joase pentru o perioadă scurtă de timp. 

Hrana uscată este extrudată cu temperaturi foarte mari. Aceste temperaturi foarte mari reduc integritatea nutriţională a glanulei şi distrug găsimile, uleiurile, ierburile şi enzimele.

Datorită producţiei particulare şi absenţei conservanţilor, durata de viaţă a produsului pe raft, în ambalaje nedesfăcute, este de 9 luni.
Deoarece hrana presată la rece este densă nutriţional, nu este nevoie să administrezi aceleaşi cantităţi ca în cazul hranei uscate extrudate sau hranei crude. Unii experţi consideră că hrana presată la rece este o alternativă ideală la hrana crudă. Deoarece se reduce cantitatea de hrană administrată se reduc şi costurile.

 

Beneficii:

• Procesare delicată, la temperaturi scăzute – păstrarea intactă a nutrienţilor esenţiali
• Eliberează treptat nutrienţii şi se dizolvă de la exterior spre interior şi previne apariţia balonării
• Fără conservanti
• Densă nutrițional

 

Hrana extrudată

 

• Este varianta de hrană cea mai răspândită. Se produce la temperaturi mari. Susţinătorii hranei extrudate cred că această hrană este mai uşor de digerat de majoritatea câinilor deoarece ingredientele au fost descompuse înainte.

• Extrudarea este o cale uşoară şi eficientă pentru a se produce cantităţi mari de hrană nutritivă, cu durată de viată mare la raft.

• Costurile produselor sunt reduse.

• Hrana este uşor de servit, de păstrat şi de transportat (mai ales în cazul călătoriilor).

• Ajută la reducerea plăcii dentare, menţinerea unor gingii sănătoase.

• Este redus riscul existenţei contaminării bacteriene.

Procesul de obţinere este următorul: 

Ingredientele crude şi umede sunt amestecate împreună pentru a forma un aluat. Aluatul este împins într-un utilaj de expandare care utilizează apă fierbinte sau aburul pentru a găti aluatul. În timp ce este supusă la temperaturi ridicate, hrana este forţată (extrudată) prin găuri cu forme şi mărimi speciale şi tăiată de un cuţit. Odată de bucăţile ies din utilaj, ele se umflă şi iau aspectul bobiţelor cu care suntem obişnuiţi. Bobiţele sunt pulverizate cu grăsimi, uleiuri, vitamine, minerale şi ambalate înainte ca uleiurile să se altereze.

Hrana poate sta afară timp de mai multe ore sau zile, şi este fără miros (nu intens).

Există companii care au găsit o soluţie astfel încât să producă hrană uscată evitând temperaturile mari şi totuşi să aibă produse fără agenţi patogeni.

 

Dezavantaje:

Procesul de extrudare distruge în primul rând vitamina A, vitamina E şi grupul vitaminelor B.  Amino acizii de asemenea nu reacţionează bine în timpul procesului de extrudare, ceea ce poate duce la apariţia unui număr mare de afecţiuni, atît de frecvente astăzi.

Proteinele animale sunt denaturate în timpul procesului de extrudare. Denaturarea modifică structura proteinelor făcându-le greu de digerat şi de asimilat.

 

Concluzii:

Indiferent de tipul de hrană pentru care optezi, încearcăi să alegi o hrană de bună calitate, care se apropie de calitatea ingredientelor (din care este făcută) în stare naturală. Evită mâncărurile care au ingrediente de calitate scăzută.

Este indicat să discuți despre dieta câinelui cu medicul veterinar.
Alegerea hranei se va face în funcţie de nevoile nutriţionale ale câinelui, modul de viaţă şi nivelul de activitate fizică.

Citirea etichetelor ajută la alegerea unei hrane potrivite. Şi tine minte că primul ingredient este cel cu ponderea cea mai mare.

Evită achiziţionarea unei cantităţi foarte mari de hrană dacă nu se poate consuma în timpul recomandat.
Fiecare tip de hrană are avantaje şi dezavantaje, nici o categorie nu este cea mai bună pentru toţi câinii şi proprietarii acestora.

Decizia finală aparţine şi se reduce la ce este cel mai bine pentru tine (preferinţe personale, buget, comoditate, consideraţii etice etc) şi pentru câinele tău (sănătatea individuală şi preferinţele personale).

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu