iasiadopta

Cinci semne că vederea câinelui se înrăutățește

Înainte de a trece în revistă primele semne ale pierderii vederii la câine, trebuie să spunem că animalul nu atrage nimănui atenția asupra faptului că este în dificultate. El poate fi la fel de vesel, de jucăuș, își poate reveni foarte repede din greșelile de mișcare pe care le face din cauza pierderii vederii. Există studii care au demonstrat că unii câini reușesc să-și păcălească stăpânii sau pe cei care îi îngrijesc chiar și în momentul în care și-au pierdut peste 80% din acuitatea vizuală.

Iată însă ce trebuie să urmăriți:

  1. Când îi întindeți o jucărie sau o bucățică din mâncarea preferată, câinele nu reacționează. Îi puteți testa vederea periferică mișcând mâna întinsă spre el mult în stânga și mult în dreapta, urmărindu-i reacțiile.
  2. Câinele e din ce în ce mai ezitant atunci când trebuie să sară pe/de pe o treaptă, un pat, canapeaua, un gard. Un câine care nu vede bine va ezita să urce și scările, mai ales în condiții de iluminare slabă. Aici trebuie notat însă că toți câinii în vârstă își pierd capacitatea de a vedea pe întuneric prin procesul natural de îmbătrânire a retinei.
  3. Câinele se lovește de obiectele care nu sunt la locul lor.
  4. Câinele ezită să urce sau să coboare dintr-o mașină (aveți în vedere că același lucru se poate datora și unor boli ale șoldului).
  5. Câinele pare să înghețe când este expus brusc la lumina puternică a soarelui. Dacă e vorba de cataractă, o afecțiune similară celei umane, la lumină puternică el va vedea doar o ceață alburie.

Cinci semne că vederea câinelui se înrăutățește

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu