iasiadopta

Cocker Spaniel englez – cele mai importante informații ale rasei – Partea I

Cocker Spanielul englez – istoria rasei

Cocker Spanielul englez este o rasă inclusă în clasificarea Federației Chinologice Internaționale. Ea a fost inclusă în grupa VIII – Aportori și câini de apă și în secțiunea 2 – Flushing Dogs. I s-a acordat numărul standard 5. Rasa Cocker Spaniel englez este cunoscută de mult timp. Puteți citi despre acești câini, printre altele, în operele lui Geoffrey Chaucer din secolul XIV sau în piesele din secolul XVI ale lui William Shakespeare.

Chiar dacă țara patron a rasei este Marea Britanie, acești câini provin din Spania. Au apărut în Anglia împreună cu proprietarii săi spanioli care vizitau aristocrația engleză. Aceștia din urmă îi primea drept cadou sau îi cumpărau. Scopul inițial al rasei era de a ajuta vânătorii să sperie păsările de vânat. De asemenea, erau foarte buni în vânătoarea de iepuri și alte specii de vânat mici.

Rasele Cocker Spaniel englez și Springer Spaniel englez erau inițial considerate echivalate. În 1902 a fost emis primul standard oficial separat pentru Cocker Spaniel, care a dat naștere unor linii de reproducere separate pentru aceste rase. Aici însă nu se termină dificultățile în recunoașterea câinilor Cocker Spanieli englezi. Datorită popularității în creștere a acestor patrupezi, în secolul XX în SUA a început creșterea câinilor de așa-numitul tip american. Prin ce se diferă de tipul englezesc? Varietatea americană era puțin mai mică. Contrar celor englezi, s-a acordat mai puțină atenție utilității lor și mai mult valorilor expoziționale. Din 1946, varietățile americane și engleze au fost recunoscute ca rase separate. Astfel, s-au distins rasele – Cocker Spaniel american și Cocker Spaniel englez

Cocker Spaniel englez – aspect fizic

Cocker Spanielul englez este un câine de dimensiuni medii. Exemplarele adulte ating 38-41 cm înălțime și 12,5-14,5 kg greutate, iar masculii sunt puțin mai mari decât cățelele. Acești patrupezi se caracterizează printr-o constituție compactă și echilibrată. Au trunchiul puternic cu linia spatelui scurtă, ușor înclinată. Picioarele anterioare și posterioare sunt puternice și drepte, iar cele posterioare au o articulație accentuată și puternică a gleznei. Pieptul este adânc, bine dezvoltat, ajungând până la jumătatea cotului. Posteriorul este musculos rotunjit și lat. Coada unui Cocker Spaniel englez este poziționată pe extensia liniei dorsale. Nu este recomandat să fie ridicată (cu cât este mai jos cu atât mai bine). Până acum câțiva ani, coada se tăia, la fel ca și urechile. În prezent, această practică este interzisă.

Patrupezii din această rasă au capul ușor alungit. La structura craniului, în partea superioară, se poate observa o ușoară arcuire sub formă de cupolă, arcurile sprâncenelor puternic dezvoltate, botul pătrățos și ușor îngustat spre trufă, mușcătura în „foarfecă”, stopul bine marcat. Cocker Spanielul englez are un aspect destul de specific al urechilor. Acestea sunt prinse jos, atârnate și lungi (ajung cel puțin la capătul botului) și foarte blănoase. Ochii sunt mari, strălucitori și expresivi, căprui sau eventual negri, dar nu deschiși la culoare.

Cocker Spaniel are blana de lungime medie, matăsoasă, netedă și lipită de corp. Este cea mai abundentă pe labe și cea mai scurtă pe cap.

Culoarea unui Cocker Spaniel englez poate varia:

● într-o singură culoareprintre care auriu, roșcat, negru și ciocolatiu,
● în două culori, cu pete sau fără, cum ar fi alb-ciocolatiu, alb-negru,
 în trei culori, cum ar fi alb-ciocolatiu cu pete de foc sau cărunt (portocaliu, ciocolatiu, albastru, lămâie, albastru cu pete de foc, ciocolatiu cu pete de foc).

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu