iasiadopta

Cum este influențată pielea câinelui de hrană

Pielea, cel mai mare organ din corpul câinelui, reprezintă prima linie de apărare împotriva factorilor iritanți externi. Hrana corectă, cu mixul adecvat de substanțe nutritive, pentru a sprijini pielea, este esențială pentru o stare bună de sănătate.Pielea câinelui este cel mai mare organ din corpul său și joacă un rol vital în protejarea acestuia împotriva factorilor dăunători externi. Hrana câinelui are un impact semnificativ asupra sănătății și funcționării eficiente a pielii.

Pielea și blana câinelui

Pielea și blana câinelui reprezintă, în medie, 12% din greutatea sa corporală și este un organ important pentru sănătatea și dezvoltarea animalului, pe tot parcursul vieții acestuia. Pielea are trei straturi separate, fiecare având o funcție diferită:

  • Stratul superior, sau epiderma, reprezintă o barieră împotriva iritanților externi
  • Stratul mijlociu, sau derma, conferă elasticitate și rezistență pielii
  • Stratul inferior, sau hipoderma, este bogat în celule adipoase și asigură izolarea

Pielea câinelui asigură protecția de bază împotriva factorilor de mediu și a paraziților externi, care pot irita animalul. Pielea acestuia asigură, de asemenea, protecția împotriva pierderii apei, reglează temperatura corpului și susține firele de păr ale blănii. Prin urmare, pielea câinelui trebuie îngrijită cu atenție pentru ca animalul să se bucure de o sănătate generală bună.

Ce probleme pot apărea la nivelul pielii câinelui?

O problemă specifică constă în distrugerea sau pierderea peliculei de protecție aflate pe suprafața pielii câinelui. Aceasta constă în sebumul secretat de glandele din piele, care protejează câinele împotriva iritanților externi. Această peliculă, dacă este sănătoasă, conține, de asemenea, bacterii benefice, care previn înmulțirea bacteriilor „rele” și apariția iritațiilor sau a altor probleme cutanate.

Unele rase de câini sunt mai predispuse la anumite probleme ale pielii. Câinii din rasele cu piele în pliuri, cum ar fi Mopșii sau Bulldogii, pot suferi diferite iritații, deoarece bacteriile se dezvoltă mult mai ușor în pielea lor. Câinii mai mici, precum Schnauzerul Pitic sau rasa Shih Tzu, cunoscuți pentru calitatea blănii lor, pot avea o piele deosebit de sensibilă și pot fi expuși riscului de cădere a părului, fragilitate a părului sau decolorare a blănii.

Cum intervine nutriția în sănătatea pielii

Cu hrana potrivită putem ajuta pielea câinelui să funcționeze eficient, de aceea trebuie să conțină mixul potrivit de nutrienți.

Câinele tău are nevoie de proteine pentru a avea o piele și o blană sănătoasă. În mod ideal, proteinele trebuie să fie ușor digestibile și să provină din surse de înaltă calitate. Acest lucru facilitează digestia și absorbția proteinelor în tractul gastrointestinal al câinelui. Acizii grași polinesaturați susțin dezvoltarea pielii și a blănii și, dacă hrana câinelui conține cantități corespunzătoare de acizi grași Omega 3 și Omega 6, aceștia pot contribui la combaterea mâncărimii și a iritațiilor pielii.

Hrana poate, de asemenea, proteja câinele împotriva factorilor externi prin includerea vitaminelor A, B și D și încurajează buna funcționare a celulelor pielii prin includerea zincului. Cuprul este, de asemenea, utilizat pentru îmbogățirea culorii blănii.

Câinii pot fi hipersensibili sau chiar alergici la anumite componente ale hranei, ceea ce poate duce la semne de iritație a pielii.

Dacă ai motive de îngrijorare cu privire la starea de sănătate a pielii câinelui tău, discută cu medicul veterinar, care îți va oferi sfaturi despre hipersensibilități, alergii și cea mai potrivită hrană pentru animalul tău de companie.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu