iasiadopta

Cum trebuie îngrijit un câine bătrân

Câinele tău în vârstă are nevoie de îngrijire specială în această perioadă, când poate suferi de probleme articulare, dentare, cardiace sau renale. Aici, poți afla mai multe despre activitatea fizică, hrana și îngrijirea unui câine bătrân.

Pe măsură ce câinele tău îmbătrânește, vei începe să observi schimbări fizice și comportamentale de care trebuie să ții cont dacă dorești să continuie să aibă o bună calitate a vieții. Există modalități simple de a face acest lucru, ce țin de aspecte precum activitatea fizică și nutriție.

Cum este influiențată îmbătrânirea de rasă și talie

Nu toți câinii au aceeași speranță de viață; acest lucru depinde de genetică, stilul de viață, rasă și talie. Câinii mai mici – cei sub 10 kg – trăiesc în jur de 12 ani, în timp ce câinii mai mari, de peste 45 kg, tind să trăiască timp de aproximativ șapte-opt ani. Procesul de îmbătrânire începe, de asemenea, mai devreme la câinii mai mari și, prin urmare, fiecare câine va fi considerat senior la o vârstă diferită.

Fiecare rasă și talie de câini are probleme specifice legate de vârstă. De exemplu, câinii mici suferă de multe ori de probleme cardiace. Suportul nutrițional al câinelui trebuie să țină cont de aceste diferențe și să îi ofere mixul de nutrimente de care acesta are nevoie pentru a răspunde provocărilor legate de sănătate.

Evitarea stresului la câinii bătrâni

Una dintre cele mai importante considerații atunci când schimbi rutina unui câine este evitarea stresului inutil. Pe măsură ce un câine îmbătrânește, acesta va prezenta schimbări comportamentale precum incontinența, schimbarea obiceiurilor legate de somn și reducerea interacțiunii cu proprietarii. Modificările bruște sau rapide ale rutinei pot exacerba aceste probleme, așa că este bine ca orice modificări să aibă loc treptat. 

Dachshund/Teckel bătrân, mergând afară, prin iarbă înaltă.

Activitatea fizică a unui câine în vârstă

Problemele cardiovasculare pot începe să afecteze câinii în vârstă, reducând debitul cardiac al acestora. Nivelul lor de activitate trebuie să corespundă acestei funcții reduse, în caz contrar existând riscul de afecțiuni cardiace.

Osteoartrita și problemele articulare sunt frecvente la câinii în vârstă, putându-se agrava în cazul câinilor supraponderali. Poate fi util să instalezi o rampă în cazul în care câinele are dificultăți la urcarea anumitor scări, sau o mochetă dacă acestuia îi este greu să își mențină echilibrul pe pardoseli din lemn sau gresie. Înotul este o activitate excelentă pentru câinii în vârstă cu probleme articulare.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu