iasiadopta

De ce câinii câinii au nasul umed?

Nasul câinilor este mult mai sensibil decât cel al oamenilor. Câinii își folosesc nasul pentru interpretarea mediului înconjurător în măsura în care oamenii o fac folosindu-și ochii. Cățeii adulmecă și respiră simultan.

Câinii au mult mai mulți receptori olfactivi decât oamenii și de aceea simțul mirosului e mult mai puternic. Glandele mucoaselor din cavitatea nazală secretă substanțe care fac ca nasul să le fie mereu umed. Aceste substanțe captează și dizolvă moleculele din aer și transmit informațiile de miros cortexului. Zona din cortexul creierului câinelui care interpretează informațiile legate de miros este de  douăsprezece ori mai mare decât în cazul oamenilor.

Nasul umed al câinelui este un semn că animalul este sănătos, nu are alergii sau nici infecții respiratorii .

Dacă nasul animalului este uscat, trebuie căutate mai întâi cauzele legate de factorii de mediu și de asigurarea condițiilor optime de viață.

Deshidratarea poate să conducă la uscarea nasului câinelui. Trebuie avut grijă ca animalul să aibă mereu la dispoziție apă curată. Dacă vasul cu apă prinde miros sau conține resturi alimentare, câinele nu va bea din el.

În condiții de vânt puternic și frig accentuat, nasul începe să se usuce. Acest aspect nu trebuie să conducă la izolarea în casă a animalului. El trebuie scos la plimbare și în aceste condiții de vreme. La revenirea în incintă închisă, este însă necesar să umezim nasul câinelui.

De ce câinii câinii au nasul umed?

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu