iasiadopta

De ce îi cade părul câinelui meu?

Dacă ai observat la câinele tău că năpârlește sau că îi cade părul, în smocuri sau de pe întreaga suprafată a corpului, este important să înțelegi care ar putea fi cauzele obișnuite înainte de a consulta un medic veterinar.O blană lucioasă, deasă este un bun indicator că un câine primește tot ceea ce are nevoie prin hrană, din mediul înconjurător și de la stilul de viață – poate fi îngrijorător să observi că năpârlește sau că îi cade părul, iar uneori este dificil să știi exact de ce se întâmplă.

Simptomele căderii părului la câine

Simptomele căderii părului pot include păr fragil sau uscat, năpârlire excesivă și apariția unor zone lipsite de păr de formă circulară sau neregulată. Căderea părului poate fi, de asemenea, concentrată într-o anumită regiune sau pe suprafața întregului corp al câinelui.

Cauze frecvente ale căderii părului la câini

O cauză foarte frecventă a căderii părului la câini se datorează infestării cu paraziți de tipul acarienilor, păduchilor sau puricilor. În special, dacă unui câine îi cade părul în jurul gâtului și al cozii, este foarte posibil ca acest lucru să se datoreze puricilor. Acești mici paraziți pot infesta rapid câinele și pot irita pielea; acest lucru duce la mâncărime sau scărpinat intens, ceea ce, la rândul său, poate conduce la căderea părului.

Orice afecțiune a pielii de care suferă câinele tău, inclusiv eczemă sau mătreață, poate duce la căderea părului. În cazul în care câinele resimte disconfort sau pielea îi provoacă neplăceri, va încerca să atenueze acest lucru prin scărpinat, lins și mâncărime. De-a lungul timpului, acest lucru poate duce la pierderea părului, deoarece unele zone specifice ale pielii sunt slăbite și blana lor este smulsă.

Căderea părului la câini poate apărea, de asemenea, din cauza unor deficiențe nutriționale, substanțele care lipsesc fiind necesare pentru buna dezvoltare a pielii și blănii. Cheratina, componenta principală a părului, are nevoie de aminoacizi sulfurați pentru a fi sintetizată corect; fără aceștia, câinele poate suferi de o creștere lentă a părului, părul poate fi fragil și, în cele din urmă, va începe pierderea părului. În mod similar, biotina este un nutriment esențial pentru sănătatea pielii și părului, aceasta oferind protecție împotriva problemelor precum căderea părului.

În cazul în care câinele tău își pierde părul, acest lucru poate reprezenta și un simptom al unei probleme mai complexe. Tumorile ovariene sau testiculare, în special la câinii mai în vârstă, pot provoca pierderea localizată a părului: tumora secretă hormoni care perturbă ciclul sexual natural și creșterea unui păr sănătos.

Boala Cushing, o problemă care apare frecvent la câini, poate provoca, de asemenea, căderea părului. Aceasta implică dezvoltarea unei tumori care determina producția unei cantități prea mari de cortizol în glandele suprarenale ale câinelui, ceea ce duce la obezitate, căderea părului, porțiuni de blană de culoare închise și o serie de simptome comportamentale. O altă problemă, hipotiroidismul (respectiv, producția insuficientă de hormoni în corpul câinelui) poate avea, de asemenea, ca simptom pierderea părului.

Protejarea împotriva căderii părului

Unele dintre cauzele mai complexe ale căderii părului, cum ar fi boala Cushing, trebuie tratate de un medic veterinar și monitorizate îndeaproape. Cu toate acestea, și acasă poți lua măsuri pentru a îți proteja animalul de companie împotriva pierderii părului:

  • Urmează recomandările oferite pentru un tratament regulat și eficient împotriva puricilor și a ouălor acestora
  • Folosește un șampon special și aprobat dermatologic pentru câini, care va reduce orice mâncărimi și, prin urmare, va limita scărpinatul
  • Oferă câinelui o dietă bogată în substanțe nutritive care susțin reînnoirea pielii și a părului, precum biotina și proteinele ușor digerabile, de înaltă calitate

Este important să duci câinele la medicul veterinar odată ce observi pierderi ale părului, pentru ca acesta să poată fi examinat în detaliu și să primească tratamentul potrivit. De asemenea, poți solicita oricând medicului veterinar sfaturi privind îngrijirea pielii și blănii câinelui tău.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu