iasiadopta

De ce pierde în greutate câinele meu?

Pierderea rapidă sau bruscă în greutate poate fi indicator al unei probleme mai grave; iată câteva dintre cauzele posibile pe care trebuie să le cunoști.

Greutatea câinelui se va schimba pe parcursul vieții sale, în funcție de vârstă, rasă, eventual de sterilizare și de orice probleme de sănătate de care suferă. Dar, dacă observi o pierdere bruscă și neașteptată în greutate a câinelui, aceasta ar putea fi un simptom al unei tulburări grave.

Nu toate cazurile de pierdere bruscă în greutate sunt cauzate de afecțiuni cronice; de aceea, trebuie să mergi cât mai curând la medicul veterinar pentru a afla care este, de fapt, problema și ce opțiuni de tratament există pentru câinele tău.

Tulburările gastrointestinale la câini

Pierderea in greutate poate fi un semn că un câine suferă de una dintre numeroasele afecțiuni gastrointestinale posibile, care pot afecta tubul digestiv al acestuia. Alte simptome care trebuie luate în considerare sunt diareea cronică sau constipația, vărsăturile, deshidratarea și letargia. În cazul în care câinele tău suferă de o problemă gastrointestinală, apetitul se diminuează și începe să piardă în greutate, deoarece digestia hranei îi provoacă disconfort.

Insuficiența renală cronică la câini

O problemă gravă și frecventă, care apare la 2 până la 5% dintre câini, insuficiența renală cronică este o afecțiune care împiedică rinichii câinilor să funcționeze eficient și să își îndeplinească funcțiile excretorii sau metabolice. Vârsta medie a diagnosticării este de șase ani și jumătate, deci aceasta este o afecțiune care apare deseori la câinii mai în vârstă. În plus față de pierderea în greutate, poți observa că animalul este letargic, slăbit și prezintă vărsături sau diaree.

Megaesofagul la câini

Pierderea în greutate este un simptom secundar al unei afecțiuni numite megaesofag, care împiedică animalul să digere și să absoarbă hrana. La câinii cu această boală, esofagul se dilată, se mărește și începe să funcționeze defectuos, deoarece nu mai transportă eficient hrana către stomac.

Bolile hepatice la câini

Împreună cu vărsăturile, refuzul de a mânca și letargia generalizată, pierderea bruscă în greutate este un semn precoce al bolilor hepatice.

Insuficiența pancreatică exocrină (IPE) la câini

IPE este o tulburare care împiedică digerarea corectă a hranei de către câine, deoarece pancreasul nu produce suficiente enzime sau nu produce enzimele digestive corecte pentru a susține sistemul digestiv. Aceasta înseamnă că animalul nu primește substanțele nutritive sau energia de care are nevoie, moment în care începe să piardă în greutate. Această afecțiune este, de asemenea, caracterizată de diaree cronică și un apetit excesiv, deoarece câinele încearcă să obțină energia care știe că îi lipsește consumând mai multă hrană.

Diabetul la câini

Diabetul este, din păcate, o problemă frecventă în rândul câinilor. Când este controlat incorect, câinii vor pierde relativ repede în greutate; adesea, un câine este diagnosticat cu diabet după faza inițială de intensificare a pierderii în greutate. Majoritatea câinilor diabetici sunt de vârstă medie sau mai bătrâni, slabi, cu o masă corporală redusă; în cazul în care câinele tău corespunde acestei descrieri, este important să îi monitorizezi greutatea pentru a te asigura că rămâne stabilă.

Ce se întâmplă dacă observi o pierdere bruscă în greutate a câinelui

Deoarece pierderea bruscă în greutate este un simptom comun al unor afecțiuni cronice complexe, cum ar fi insuficiența renală sau diabetul, este esențial să mergi la medicul veterinar dacă observi acest simptom la câinele tău. Medicul veterinar va efectua o serie de teste, va determina cauza probabilă a pierderii în greutate și îți va recomanda un program de tratament personalizat pentru animalul tău de companie. Medicul îți poate cere să schimbi hrana câinelui, pentru a facilita reechilibrarea greutății acestuia și, în cazul problemelor gastrointestinale, să ameliorezi și să gestionezi simptomele câinelui.

Dacă ai orice motive de îngrijorare cu privire la greutatea câinelui tău, contactează imediat medicul veterinar pentru a primi recomandări.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu