iasiadopta

Dresează comportamentul câinelui tău

Cățelușii nu se nasc cu un comportament perfect

Cățelușul dvs. nu a venit cu un comportament perfect inclus în pachet. Garantat, crescătorul său a inițiat dresajul despre mersul la toaletă, dar modul în care se comportă cățelușul ține doar de dvs. Vestea bună este că puiuții învață rapid, așadar cu cât îl dresați mai repede cu atât mai bine. Dacă respectați câteva reguli de bază, veți avea o legătură specială cu cățelușul dvs. în anii ce vor urma.

Recompensați întotdeauna comportamentul corect

Ori de câte ori cățelușul dvs. face un lucru bun în mod natural,nu uitați să îl recompensați. Câinii de orice vârstă reacționează la laude sau hrană sau ambele, iar atunci când un cățeluș este recompensat va avea grijă să mai fie “cuminte” și pe viitor. Însă sincronizarea este esențială: recompensa trebuie oferită în câteva secunde, sau  cățelușul dvs. ar putea să o asocieze cu un alt tip de comportament în locul celui dorit de dvs.

Comportament nedorit: îl prevenim sau îl ignorăm?

De fapt, răspunsul corect este: ambele.

Să luăm rosul drept exemplu. Este ceva la care ar trebui să vă așteptați, deoarece face parte din modul în care cățelușul explorează mediul înconjurător și descoperă lucruri noi.  Motivele acestui comportament pot să varieze, însă cuprind plictiseală, creșterea dinților, solicitarea de atenție și stresul de a fi lăsat singur acasă.

Obiectele de ros favorite includ pernele, pantofii și obiectele de mobilier precum picioarele de la scaune, așadar este important să învățați cățelușul ce poate și ce nu poate să roadă. Până la urmă nu s-a născut cu gena “nu trebuie să rod încălțările copiilor”.

În plus față de stoparea accesului său la zonele în care ar putea să creeze probleme, ar trebui să îi oferiți propriile jucării de ros. Când le roade pe acestea răsplătiți-l. Comportați-vă ca și cum animăluțul nu este acolo și va înțelege mesajul.

Și când roade obiectele nepotrivite? Ignorați-l. Ați auzit bine, ignorați comportamentul nedorit; nu țipați, nu îl loviți, nu afișați o grimasă furioasă.

Câteodată trebuie să ingnorați regula “ignore”

Desigur, pot exista situații în care ignoratul cățelușului poate deveni de-a dreptul periculos. De exemplu, este posibil să roadă un cablu electric. El nu știe că este greșit sau periculos, dar puteți interveni cu un “Nu”. Nu trebuie să țipați sau să îl certați prea mult timp; un “nu” simplu și scurt ar trebui să fie suficient pentru a-i capta atenția. Când se oprește și este atent la dvs. recompensați-l .

Nu lăsați lătratul să vă deranjeze

Știați că cățelușii ajung la maturitate după 6 sau 7 luni, vor începe în mod natural să păzească? Ei bine, o fac, iar proprietarii care nu știu acest lucru îi încurajează, iar la final ajung să aibă un câine care latră cu orice ocazie și nu îl vor putea controla mai târziu.

Așadar, dacă vă doriți o viață liniștită alături de câinele dvs. mai târziu, nu îl încurajați să latre când e cățeluș. Asta nu înseamnă că va ignora situațiile reale în care este amenințat; va reacționa în mod natural, fără să fie învățat.

Nu încurajați sau recompensați lătratul de bucurie. Poate să latre de bucurie când știe că urmează să meargă la o plimbare, așadar opriți-vă și ignorați-l. Când tace, continuați pregătirile pentru plimbare.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu