iasiadopta

Evaluarea stării corporale a câinelui tău

Ca în cazul nostru, fiecare câine procesează alimentele în mod ușor diferit, în special în funcție de vârstă și nivel de activitate. Dacă prietenul tău patruped primeşte mai multe calorii decât are nevoie, acele calorii în exces se pot depune ca grăsimi, ceea ce, în cel mai rău caz, poate duce la obezitate.

«Dacă înveți cum să evaluezi corect indicele corporal și îl verifici regulat, în combinație cu o nutriție și un efort adecvat, fii sigur că faci tot ce este mai bine pentru sănătatea și bunăstarea animalului tău de companie», spune Zara Boland, medic veterinar.

Deși cântărirea câinelui și monitorizarea regulată a greutății sale ajută, poate fi foarte dificil dacă patrupedul este de talie mare sau este foarte agitat. Deoarece există multe diferențe între rase, nu este întotdeauna simplu să știi ce este mai bine pentru câinele tău. În acest caz, indicele de masă corporală poate face totul mai ușor.

Acesta poate evalua cantitatea de grăsime pe care o are patrupedul, astfel că este ușor de verificat la domiciliu, fără cântar, și poate identifica problemele câinilor supraponderali înainte ca acestea să fie vizibile pe cântar. Cu toate acesta, cântarul rămâne valabil pentru orice fel de câine, deci poți verifica greutatea ușor în cadrul vizitelor de la veterinar, indiferent dacă animalul este mare, mic, agitat sau extrem de blănos!

Starea generală și indicele de masă corporală ale câinelui tău

Poți afla indicele de masă corporală a câinelui tău foarte ușor dacă urmezi niște pași simpli. Se folosește o scară de la unu la nouă, unu însemnând ‘foarte subponderal’ și nouă însemnând ‘foarte supraponderal’.

Un indice de masă corporală între patru și cinci este considerat ideal – nici prea mare, nici prea mic, ceea ce trebuie să fie ținta pentru câinele tău. Pentru a remedia indicele de masă corporală există câteva lucruri de investigat.

1 Verificarea coastelor

Privește-ți câinele stând în picioare, dintr-un unghi lateral. Este cel mai bine daca te așezi la același nivel cu animalul, astfel încât să fii sigur că examinezi corect.

2 Verificarea profilului

Privește-ți câinele stând în picioare, dintr-un unghi lateral. Cel mai bine este să stai la același nivel cu acesta, pentru a obține o imagine cât mai corectă.

3 Verificarea de sus

Privește-ți câinele de la înălțime, în timp ce acesta stă în picioare.

Dacă prietenul tău patruped are o stare corporală ideală, vei putea simți coastele fără a fi acoperite de un strat mare de grăsime. Talia lui trebuie să fie ușor de văzut de sus (caută o formă de clepsidră) și abdomenul lui (partea inferioară, chiar în fața picioarelor din spate) trebuie să fie tras către pelvis, atunci când privești dintr-o parte.

Urmărește îndeaproape indicele corporal al câinelui tău. Reține că un indice ‘ideal’ de patru sau cinci, în toate stadiile de viață ale câinelui, poate reduce riscul unor probleme de sănătate asociate cu greutatea. Acestea includ artrita, bolile cardiace și chiar diabetul, probleme care nu înseamnă doar cheltuieli mari la veterinar, ci și un câine nefericit și inconfortabil – mai multe motive ca niciodată pentru a menține câinele în formă!

Câinele tău este prea slab, dacă:

  • Are coastele, coloana vertebrală, oasele pelviene și alte oase proeminente (unele cărora le puteți vedea forma), care sunt vizibile de la distanță. Nu au grăsime corporală vizibilă, ci o pierdere masivă de masă musculară.
  • Coastele, coloana vertebrală și oasele pelviene sunt ușor de văzut. Nu au grăsime palpabilă, au unele oase proeminente și o pierdere minimă a masei musculare.
  • Coastele sunt ușor palpabile (simțite) și pot fi văzute, fără grăsime palpabilă care să le acopere. Vârfurile coloanei vertebrale sunt vizibile, iar oasele pelviene devin proeminente.

Indicele de masă corporală al câinelui trebuie să fie:

  • Câinele tău trebuie să aibă coaste pe care să le simți ușor, cu acoperire minimă de grăsime. Talia trebuie să fie de asemenea observată ușor; când te uiți de sus, abdomenul trebuie să poată fi văzut bine tras.
  • Câinele trebuie să aibă coastele palpabile, fără exces de grăsime care să le acopere. Talia poate fi observată în spatele coastelor, când priveşti de sus și abdomenul este bine tras.

Câinele tău este prea greu, dacă:

  • Coastele sunt palpabile, dar le acoperă un ușor exces de grăsime. Talia poate fi observată, privind de sus, dar nu este proeminentă. Abdomenul este aparent tras.
  • Poți simți coastele cu dificultate, fiind acoperite cu un strat de grăsime. Există depuneri vizibile în zona lombară și la baza cozii. Talia este absentă sau abia vizibilă și abdomenul nu este deloc tras.
  • Coastele nu sunt palpabile, fiind sub un strat gros de grăsime, sau sunt palpabile numai dacă aplici o presiune semnificativă. Există depuneri mari de grăsime în zona lombară și la baza cozii. Talia este absentă și abdomenul nu este tras. Poate fi prezentă o extindere abdominală evidentă (abdomenul este mare și atârnă puțin).
  • Are depuneri masive de grăsime pe torace, spate și la baza cozii. Lipsește talia și abdomenul nu este tras, are depuneri de grăsime pe gât și pe membre. Există o extindere abdominală evidentă (atârnă abdomenul).

Indicații pentru a evalua indicele corporal al câinelui tău

După ce ai stabilit indicele corporal al câinelui, este momentul să te gândești ce acțiuni trebuie să întreprinzi, dacă este cazul. Dacă ai un câine supra sau subponderal, cere sfatul medicului veterinar imediat și află cum îl poți aduce, din nou, în formă.

Atunci când câinele este așa cum ar trebui să fie, viața este mai fericită ca niciodată pentru el – are mult mai multă energie, fericire și entuziasm de împărțit cu tine!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu