iasiadopta

Igiena urechilor câinilor

Igiena urechilor câinilorUnele din cele mai întâlnite afecțiuni la câini sunt la nivelul urechilor. Suferința este mare pentru animale, pot apărea complicații și de aceea prevenirea apariției bolilor de acest fel este foarte importantă.

Scărpinatul excesiv – urmat de apariția unor răni/iritații –, mirosul neplăcut la nivelul urechii, sensibilitatea mare și obiceiul devenit permanent de a scutura din cap sunt semne ale afecțiunilor urechilor.

Curățarea urechilor câinelui, indiferent de rasă, este o activitate permanentă, dar care trebuie făcută cu mare atenție. O dată pe săptămână se inspectează urechile animalului și se verifică de prezența paraziților, a murdăriei sau a unor iritații. Urechile nu trebuie să aibă foarte multă ceară, iar culoarea trebuie să fie roz deschis.

Rasele de câini cu urechi lăsate sunt mai predispuse la afecțiuni ale canalelor auriculare. Urechile neaerisite sau cele care au fire dese de păr sunt un loc bun pentru dezvoltarea bacteriilor.

Atenție, nu se folosesc bețișoare pentru urechi! Se utilizează dischete demachiante sau tampoane de vată cu soluție de curățare a urechilor și se masează ușor. Ulterior, câinele își va scutura capul pentru a elimina murdăria sau ceara dizlocată.

Dacă infecția la nivelul urechii nu dispare în acest fel iar simptomele persistă, atunci trebuie apelat la un medic veterinar.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu