iasiadopta

Îngrijirea câinilor seniori

Ce probleme ar putea avea un câine vârstnic?

Pe măsură ce câinele îmbătrânește, funcțiile fiziologice și organele sale își vor pierde treptat eficiența. Creșterea și regenerarea celulelor încetinește, astfel încât acestea sunt mai puțin capabile să repare orice leziuni și să își revină în urma bolilor.

Câinii bătrâni pot avea probleme de vedere dacă dezvoltă cataractă – o boală asociată cu diabetul zaharat, care poate afecta câinii bătrâni și cei supraponderali. Slăbirea funcției tiroidei, cunoscută sub numele de hipotiroidism, este cea mai frecventă boală hormonală întâlnită la câini, în timp ce osteoartrita poate provoca pierderea mobilității câinelui în urma degenerării cartilajelor și articulațiilor. Câinii seniori pot avea, de asemenea, tulburări cognitive, cauzate de fluxul redus de sânge și oxigen către creier, caz în care comportamentul lor va fi afectat.

Cum îmi pot îngriji câinele vârstnic?

Vizitele regulate la medicul veterinar sunt una dintre principalele modalități prin care poți observa la timp bolile legate de îmbătrânire și poți stabili programul corect de îngrijire a câinelui tău senior. De asemenea, poți avea grijă acasă de sănătatea câinelui tău, pentru a amâna apariția acestor afecțiuni și a problemelor asociate, prin:

  • asigurarea unei hrane complete și echilibrate, în cantitățile potrivite
  • menținerea greutății corporale ideale, pentru evitarea bolilor legate de obezitate
  • toaletarea regulată a câinelui – spălarea, perierea părului și igiena dentară
  • urmarea unor tratamente de deparazitare
  • asigurarea unui program regulat de activitate fizică pentru câine, deși va fi necesar ca plimbările sale să fie mai scurte.
Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu