iasiadopta

Îngrijirea unui câine cu deficiențe de auz

La fel ca și oamenii, câinii pot să fie expuși pierderii parțiale sau chiar totale a auzului. Cauzele, iarăși la fel ca la oameni, pot fi bătrânețea, infecțiile, accidentele mecanice sau chiar o surditate congenitală.

De cele mai multe ori, e destul de greu de determinat în ce măsură câinele de care aveți grijă mai este capabil să audă foarte bine. De aceea este foarte important ca stăpânii să urmărească atent și pe o perioadă îndelungată comportamentul animalelor lor, așa încât să fie capabili să deceleze modificări ale acestuia. Dincolo de această misiune de durată, există însă câteva căi de a stabili cât de bine aude câinele dumneavoastră.

Cea mai simplă metodă este aceea de a aștepta până când câinele doarme sau este neatent, moment în care trebuie să faceți un zgomot foarte puternic. În cazul în care câinele nu se întoarce instantaneu spre sursa zgomotului, e posibil ca el să aibă probleme cu auzul. Dacă bateți din palme sau fluierați, ar trebui, în cel mai rău caz, ca ei să-și ciulească măcar urechile.

Există destule cazuri în care stăpânii sunt puși în fața necesității de a îngriji un câine surd sau aproape surd. Nu există încă terapii pentru tratarea surdității la câini, așa cum nici la oameni nu există metode  chirurgicale sau medicamentoase, ci doar opțiunea folosirii unor aparate electronice amplificatoare.

Cu toate  acestea, câinii surzi pot fi destul de ușor învățați să răspundă la comenzi făcute prin gesturi, mai ales cu mâna. O alternativă ceva mai scumpă este și folosirea zgărzilor cu vibrații, care se pretează la o mulțime de moduri de a antrena câinii cu surditate.

Foarte important în cazul acestor câini este ca ei să fie ținuți în siguranță. De aceea e necesar să conștientizați că în timpul plimbărilor sau atunci când se află în locuri necunoscute, ei nu pot fi eliberați din lesă fiindcă sunt expuși accidentelor, mai ales celor de automobil.

Îngrijirea unui câine cu deficiențe de auz

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu