iasiadopta

Jack Russell Terrier – cele mai importante informații despre rasă

Jack Russel Terrier – istoria rasei

Creatorul rasei, pastorul John Russell, probabil că nici nu se aștepta ca aceasta va dobândi așa o popularitate după câteva decenii. Pastorul era un vânător înrăit și a crescut Jack Russell-ul tocmai ca să-l ajute la vânătoarea de vulpi. După moartea pastorului în 1883, lucrul de îmbunătățire a rasei a continuat, până când aceasta a fost acceptată în cele din urmă de Kennel Club în 1990. Acest câine trebuia să aibă mai multe trăsături de bază ale unui câine de vânătoare – viteză, curaj, tenacitate, o postură care să le permită să încapă în vizuinile vulpilor și o culoare care să îi distingă de vulpi. Nu se cunoaște exact parcursul încrucișărilor care au fost făcute pentru a crea în final rasa așa cum o cunoaștem astăzi, dar se presupune că printre strămoșii îndepărtați ai lui Jack se numără bull terrier, beagle și, printre altele, Fox Terrier, Norfolk Terrier și Norwich Terrier.

Jack Russell Terrier – fizionomie

Jack Russell Terrier este un câine mic, cu un corp îndesat și o figură dreptunghiulară, musculoasă. Înălțimea sa la greabăn este de 25-30 cm, iar circumferința pieptului în cel mai lat punct este de aproximativ 40 cm. Greutatea este de aprox. 5 kg – 6 kg.

JRT este un câine cu păr scurt – cu blana netedă, aspră sau sârmoasă, de culoare predominant albă, cu marcaje negre, roșcate sau întunecate (bronzate).

Urechile acestuia sunt mici, pliate în față sau căzute. Ochii închiși la culoare, în formă de migdale. Trufele sunt întotdeauna negre.

 Jack Russell Terrier – cele mai importante informații despre rasă

Jack Russell Terrier – comportament și caracter

JCR este un câine vesel, cu caracter combativ. Îl caracterizează încrederea în sine înnăscută și uneori chiar aroganța – în situații de conflict cu câinii mai mari, el nu pare să acorde atenție dimensiunii sale mici, rămâne curajos și nu cedează. Acest câine necesită multă atenție și fermitate din partea proprietarului, precum și o doză mare de activitate în aer liber – cu siguranță nu este un câine de canapea! Ce poate cauza probleme proprietarilor? Vânătorile neașteptate după animale, biciclete sau orice alt obiect în mișcare, căci la urma urmei, acesta este un câine de vânătoare. Dacă vă decideți asupra unui JRS, trebuie să vă amintiți, de asemenea, că aceștia sunt adesea câini destul de zgomotoși – vor fi minunați în calitate de paznic la casă, dar într-un apartament acest lucru poate fi supărător – și aici merită adăugat că, datorită curajului înnăscut și încrederea în sine, Jack Russell Terrier rareori are anxietate de separare. JCR va fi un câine ideal pentru persoanele active, va fi fericit să ne însoțească la plimbări lungi sau în timpul alergărilor și va participa el însăși cu plăcere la competiții sportive precum agility.

Îi plac câinelui Jack Russell Terrier copiii? Terrierul JRS, la fel ca majoritatea câinilor, se regăsește perfect în viața de familie, inclusiv în cele cu copii, cu condiția să fie socializat corespunzător. Cu toate acestea, trebuie să acordați atenție în timpul jocului, în special cu copiii mici, deoarece, deși câinelui îi place să se joace cu copiii, nivelul ridicat de energie și o natura combativă și încăpățânată pot duce la situații periculoase.

Jack Russell Terrier – sănătate, necesități și îngrijire

JRT este un câine cu starea sănătății bună, iar cea mai frecventă problemă de sănătate care îl afectează sunt alergiile – atât cele de contact, cât și cele alimentare – de aceea merită să alegeți atent hrana și snack-urile. O soluție bună va fi hrana destinată special acestei rase, de exemplu ROYAL CANIN Jack russell terrier adult 7.5 kg. Datorită nivelului ridicat de activitate, la cabinetul veterinar ajung și câini ai acestei rase cu membrele dislocate, iar aceștia uneori șchiopătează ca urmare a dislocării rotulei.

Îngrijirea unui Jack Russell Terrier nu este dificilă și constă în principal în îngrijirea blanei, care ar trebui să fie pieptănată și tunsă regulat – de aceea merită cu siguranță să investești în perii și piepteni pentru câine de calitate bună. Astfel, blana va fi sănătoasă și lucioasă, iar noi nu va trebui să luptăm cu părul când facem curat în casă – pentru că trebuie să recunoaștem că micile ace de păr nu se curăță ușor din tapițeria canapelei sau de pe covoare.

Care sunt nevoile unui Jack Russell Terrier? Cea mai mare nevoie este activitatea fizică. Acest câine are nevoie de multe plimbări și activități pe tot parcursul vieții.

Asigurarea unui grad suficient de mișcare este singura modalitate de a-l face fericit și cel mai bun mod de a evita orice probleme de comportament care pot apărea din cauza cantității inepuizabile de energie pe care o acumulează acest câine mic. Stâlpii, tunelele sau balansoarele de agilitate pentru câini sunt jucării create cu gândul exact la această rasă.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu