iasiadopta

Limbajul corpului la câini

Dacă stai în preajma câinilor destul de mult, în special în preajma unora care interacționează cu alții, vei observa ca folosesc anumite semnale pentru a comunica anumite lucruri. Dresorii de animale cred ca unele semnale relaxează potențialii agresori și-i calmează pe ei însuși.

Câinii se exprima prin expresia faciala, prin urechi, coada, mișcarea corpului  și sunete. Anumite semnale ale corpului reduc agresiunea. Dacia ai mai multi câini, uitat-te atent când se lupta. Când lucrurile încep sa scape de sub control își fac semn sa se oprească. Acest tip de comportament îmbunătățește cooperarea intre membrii unei haite.

Dacă observi în de ajuns de bine folosirea semnalelor de calmare ale câinelui tău, experții spun ca le-ai putea folosi chiar tu pentru a-l calma când e nevoie. Observa-ți câinele în moment de stres cum ar fi: la veterinar sau în timpul orelor de dresaj când face ceva greșit, de exemplu. Vei observa ca probabil casca, miroase pământul sau anumite obiecte sau chiar își linge nasul.

Dacă animalul tău are oportunitatea sa întâlnească câini străini sau oameni într-un parc sau pe strada de exemplu, vei vedea ca folosește anumite expresii ale corpului care vor sa spună „uite , nu sunt un pericol pentru tine”. Anumite semne includ:

  • Mirosirea pământului: acesta este un semnal de la un câine care se teme către alta creatura (om sau animal), care îl înfricoșează.
  • Întoarcerea capului sau întoarcerea irisului într-o parte pentru doar un moment: câinele tău poate face asta chiar și atunci când un  copil vrea sa-l strângă în brate. Câteodată are loc atât de rapid ca poate nici nu observi. Nu lăsați niciodată copii să întâmpine un câine prin holbarea la el. Asta înseamna agresiune în limbajul câinilor.

Atunci când își linge nasul: încet sau rapid, este un semnal care calmează străinii. Interesant este faptul ca, unii câini negri folosesc acest semnal mai des ca ceilalți. Probabil din cauza trăsăturilor lor sunt mai greu de observat și limba roz sare în evident.

Căscatul este un semnal când câinele este stresat. S-a observat acest lucru în timpul orelor de dresaj când stăpânii așteaptă mult din partea câinilor, la veterinar, la concursuri sau atunci când stăpânii ii cearta.

Dacă ai un câine mai bătrân, încearcă anumite semnale sa îl calmezi. Câinii bătrâni sunt mult mai receptive la limbajul corpului stăpânului (de aceea câteodată par sa ne citească mintea).

Încearcă sa comunici cu animalul tău de companie în propriul lui limbaj. Se poate uita la tine ciudat, dar poate funcționa.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu