iasiadopta

Mit sau adevăr: ce conține mâncarea câinilor?

Ingredientele și nutrienții sunt doi termeni diferiți, aflați în strânsă corelație, dar adesea confundați. Acești termeni pot crea confuzie proprietarului de animale  de companie, deoarece definiția lor nu este întotdeauna clară pentru toată lumea. Acest lucru poate crea dificultăți în alegerea hranei potrivite pentru animalul de companie.

În primul rând, un nutrient este o substanță utilizată de organism pentru supraviețuire, dezvoltare și reproducere. Nutrienții sunt elemente minerale simple sau molecule organice care reprezintă componentele cele mai pure ale hranei sau materiei prime, a ingredientelor. 

 În general se împart în macronutrienți (proteine, carbohidrați și lipide sau grăsimi) și micronutrienți (vitamine și minerale, numite și oligoelemente). Apa este de asemenea un nutrient. Nutrienții proveniți din mai multe ingrediente se mixează  pentru a crea o formulă nutrițională echilibrată.

Ingredientele sunt componentele hranei și purtătoare ale nutrienților. Ingredientul este un element sau substanță care se adaugă conținutului și se mixează pentru a forma produsul sau hrana. În industria hranei pentru animale de companie, ne referim adesea la ingrediente ca fiind „materiile prime”, acestea putând fi sursa mai multor nutrienți. Un organism are cerințe nutriționale specifice, dar nu are nevoie de anumite ingrediente.

Ce este o cerință nutrițională?

Cerința nutrițională reprezintă cantitatea dintr-un nutrient care trebuie asigurată unui animal pentru a-i satisface cerințele metabolice. Aceasta înseamnă nivelul minim mediu de aport nutritiv care susține funcționarea normală a organismului unui animal sănătos, pe o perioadă mai lungă de timp.

Royal Canin folosește o abordare nutrițională care plasează pisica și câinele pe primul loc, și anume o abordare nutrițională bazată pe nutrienți, deoarece considerăm că aceasta este modalitatea cea mai precisă de a adapta hrana cerințelor specifice ale câinilor și pisicilor. Într-o abordare bazată pe nutrienți, sunt evaluate cerințele nutriționale ale pisicii sau câinelui, iar profilul optim al hranei este ales în funcție de nevoile astfel stabilite. Întotdeauna ne concentrăm eforturile de a ne perfecționa recomandările și produsele, pentru a depăși liniile directoare standard pentru fiecare specie și a ține cont de rasă, etapă de viață, preferințe individuale și starea de sănătate a câinelui sau pisicii. Pornind de aici, se determină sursele unor ingrediente (materii prime) de calitate superioară și cu digestibilitate ridicată, care se pot mixa pentru a se potrivi cât mai bine profilului nutrițional dorit. 

Dat fiind că nutrienții sunt ceea ce organismul animalului folosește, dar ingredientele sunt purtătoarele acestora, este important să alegem ingrediente de calitate superioară. La Royal Canin®, ingredientele sunt selectate în funcție de profilul lor nutrițional – altfel spus, capacitatea lor de a asigura nutrienți cu valoare biologică ridicată. Fiecare hrană este un ansamblu format din aproximativ 70 de nutrienți selectați cu grijă pentru a îndeplini, pentru fiecare câine sau pisică, o anumită funcție dedicată:

  • Carbohidrații (zaharuri, amidon, fibre) îndeplinesc roluri precise în funcționarea organismului,
  • Lipidele conțin energie și acizi grași benefici pentru numeroase funcții metabolice,
  • Proteinele alcătuite din aminoacizi ajută la formarea și regenerarea țesuturilor, mușchilor și oaselor, 
  • Mineralele, macorelementele și oligoelementele îndeplinesc numeroase roluri în osificare, funcționarea sistemului nervos, sănătatea pielii etc.
  • Vitaminele îndeplinesc roluri vitale în organism.

Asemenea unui puzzle complex, o hrană nutritivă este un mix precis de nutrienți vitali pentru sănătatea animalului. Formulele nutriționale Royal Canin sunt create în acord cu abordarea bazată pe nutrienți, pentru a oferi astfel fiecărui câine și fiecărei pisici o hrană nutritivă care corespunde cerințelor sale specifice.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu