iasiadopta

Pași în adopția unui câine • Aducerea câinelui acasă

  1. Bucurați-vă! Momentul aducerii acasă a câinelui este unul încărcat de emoție și de incertitudine. E important să-l savurați în familie, alături de câinele pe care l-ați adoptat sau l-ați cumpărat. Să fiți convinși că, dacă e tratat cu respect și grijă, câinele va deveni imediat o parte a familiei dumneavoastră.
  2. Acomodarea. Câinii maturi, în mod natural, se simt înspăimântați și amenințați atunci când își schimbă locul. Puii se vor simți cu siguranță singuri și le va fi dor de frații și de mama lor. E important să acordați timp animalului să se acomodeze și în niciun caz nu trebuie să trageți concluzii despre el după primele două-trei zile.
  3. Dați-i un nume. În pofida aparențelor, numele unui câine e foarte important și sunt diverse teorii care explică de ce unele înșiruiri de silabe sunt mai bune decât altele. Documentați-vă în acest sens și luați o decizie, eventual pentru a ajunge la o variantă de compromis între ceea ce aveți în minte și o succesiune de sunete la care câinele să poată răspunde cu ușurință.
  4. Faceți prezentările. O greșeală foarte răspândită este aceea că, în momentul în care intră în casă, câinele este asaltat de o mulțime de mâini care doresc să-l mângâie. Este exact ceea ce înspăimântă cel mai mult un câine. El trebuie să cunoască treptat membrii familiei, pe care să-i accepte, după care să îi cunoască pe vecini, pe prieteni, pe musafiri. Cel mai important lucru în această privință este ca animalul să poată înțelege foarte simplu și să vadă nemijlocit încrederea pe care o acordați prietenilor care vor deveni astfel și prietenii săi.
  5. Prezentarea celorlalte animale. Atitudinea câinilor față de alte animale poate varia destul de mult: relația cu pisicile, cu păsările de curte sau cu alte animale de companie trebuie construită cu grijă mai ales că, fiind ultimul venit, câinele e posibil să se confrunte cu ostilitatea celorlalți. Acesta e un proces care nu are rețete și trebuie supravegheat cu grijă.
  6. Curățenia. Indiferent cât v-ați strădui, se vor întâmpla incidente, mai ales în cazul câinilor ținuți doar în casă. Trebuie să acceptați lucrul acesta și să aveți la îndemână uneltele necesare pentru a curăța rapid mizeria pe care orice câine o va face la un moment dat în locuri nepermise.
  7. Regulile. Câinele este un animal obișnuit să asculte de exemplarul dominant, dar și de haită. Dacă va afla încă de la început despre unele lucruri că nu sunt în regulă și toți membrii familiei se vor comporta la fel, atunci e posibil ca viața împreună cu el să intre repede pe un făgaș plăcut.
Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu