iasiadopta

Pași în adopția unui câine • Gândiți-vă bine!

  1. Responsabilitatea. A deține un câine nu e un capriciu, ci o responsabilitate care se va prelungi, foarte posibil, pentru mai mult de un deceniu. Gândiți-vă bine la acest interval de timp, dar și la gradul de adecvare a locuinței dumneavoastră la prezența unui câine. Nu lăsați emoția să vă copleșează.
  2. Stilul de viață. Înainte de a vă lua un câine, trebuie să vă evaluați cu onestitate stilul de viață și disponibilitatea de a renunța la unele tabieturi zilnice, de a acorda necondiționat și zilnic timp animalului, frecvența călătoriilor îndelungate și, nu în ultimul rând, cât de dispuși sunteți să vă măriți familia.
  3. Faceți o listă. Dacă ați răspuns cu sinceritate la primele două puncte, atunci ar trebui să puteți lua prima hotărâre în ceea ce privește câinele pe care vi-l doriți, optând pentru un câine de pază sau pentru unul de apartament, pentru unul care să fie prietenos cu copiii sau pentru un câine cu un temperament mai rece etc. Ar trebui să obțineți o listă de șase-șapte caracteristici ale viitorului dumneavoastră animal de companie.
  4. Alegerea rasei. Odată întocmită această listă, căutați care rasă se potrivește cel mai bine caracteristicilor pe care le căutați. În documentarea necesară, vă recomandăm bibliotecile și nu internetul.
  5. Informați-vă! Odată aleasă rasa, puteți opta fie pentru un crescător profesionist, fie să alegeți un câine comunitar dintr-un padoc. E o decizie foarte importantă. Ar fi bine să vă sfătuiți atât cu crescătorii profesioniști, cât și să faceți o vizită la adăposturile comunitare de câini.
  6. Nu vă sfiiți să puneți întrebări. Conviețuirea cu un câine e un proces complex, în care experiența joacă un rol crucial. Este deci foarte important ca odată ajunși la o canisă profesionistă sau la adăpostul comunitar să adresați oamenilor de acolo toate întrebările la care vă puteți gândi, să le explicați opțiunea pe care o aveți și să-i lăsați să vă sfătuiască.
  7. Vârsta câinelui. Oamenii privesc adopția sau achiziționarea unui câine ca pe înfierea unui copil, dar această abordare este greșită. De cele mai multe ori și mai ales pentru stăpânii care nu au mai avut o asemenea experiență, traiul alături de un câine mai bătrân se poate dovedi mult mai simplu decât acela cu un pui abia scos dintre frații săi. Există desigur și inconveniente, dar, în multe cazuri, această opțiune e cea mai potrivită.
  8. Așteptarea. Indiferent de proveniența câinelui, dacă aveți o idee clară despre felul în care trebuie să arate și să se comporte acesta, e foarte posibil să trebuiască să așteptați o vreme. Încercați să evitați mai ales imboldul emoțional de a cumpăra sau adopta pui (cu toții știm că sunt drăgălași) în timpul sărbătorilor de iarnă sau a zilelor de naștere. Deși poate fi un cadou care să încânte la culme un copil, un asemenea cățel se dovedește adesea o mare problemă după câteva luni.
Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu