iasiadopta

Pericole din casa si din curte

​Ciobanescul german e un caine extrem de curios! Interesul lui se leaga de fiecare particica a casei, a gradinii, tot ce intra in raza sa vizuala. Inainte de a aduce un caine acasa, trebuie sa stim ca paleta de potenţiale pericole este extrem de largă si sa inlaturam din calea sa toate obiectele care ii pot pune sanatatea si viata in pericol.

In casa

Asigurati-va ca nu va avea acces la ceva ce nu i-ati oferi voi. Indepartati obiectele casabile si mancarea din spatiile la care poate ajunge cainele. Oricat e de inteligent, catelul nu face diferenta intre ceva comestibil, inofensiv si ceva periculos, otravitor.

Majoritatea alimentelor pe care le consumam noi sunt daunatoare pentru caine. Sistemul digestiv al cainilor e diferit de al oamenilor. Sunt toxice pentru caini ceapa, strugurii, stafidele, ceaiul, alcoolul, cafeaua, ciocolata. Usa de la camara trebuie tinuta inchisa in permanata.

Substantele chimice folosite la curatenie, intretinere, cosmetice sunt deosebit de periculoase, catelul poate gasi amuzant sa roada recipientul de plastic si sa ingereze continutul sau, ceea ce ii poate fi fatal.

Nici la cosul de gunoi nu trebuie sa aiba acces. Curiozitatea ii impinge sa cotrobaie si in cateva minute pot face un inventar minutios care sa-i coste viata. 

Baile abunda si ele de obiecte marunte si substante periculoase. Trebuie sa le indepartati si sa nu va bazati niciodata ca nu va intra in baie.

Telecomenzile, gadgeturile contin baterii deosebit de periculoase.

Nici atelierul sau biroul nu sunt spatii lipsite de pericole, avand in vedere sculele care pot fi in priza, obiecte de fier pe care incearca sa le mestece, carpele destamate cu care se poate ineca.

Datorita mirosului dulceag, momeala pentru rozatoare si insecte trebuie sa fie tinuta departe de un caine ambitios si puternic, capabil de efort sustinut pentru a ajunge la obiectul care i-a starnit interesul. 

Poate ca nu va inghiti orice obiect intalnit in cale, dar, cu siguranta n-o sa va faca placere sa reparati stricaciunile aduse de caine: recipiente varsate, imbracaminte roasa, incaltaminte perforata, cabluri roase.

Un taram ideal de ros e camera copiilor: jucarii, hartii, fotografii valoroase, creioane, acuarele- o paguba greu de reparat.

Unele plantele de interior sunt toxice pentru caine: aloe vera, begonia, amarilis, diefenbachia, filodendronul, poinsettia, iedera englezeasca. Sa le indepartati, mai ales ca sunt toxice si pentru copii.

Curtea e o zona plina de tentatii si pericole: obiecte care se pot prabusi, cabluri electrice expuse, obiecte colorate cu vopsea pe baza de plumb, scari neintretinute, plase contra insectelor, orificii in garduri.

Multe plante ornamentale si aproape toti bulbii plantelor de primavera sunt toxice. Trebuie sa fiti cu ochii pe caine sa vedeti daca e interesat de aceste plante: azalea, narcisa, gladiola, lalele, crizanteme, zambile, hortensia, oleandru, iris, ghiocel, tisa.

Insecticidele, ierbicidele, ingrasamantul vor fi folosite numai dupa o buna informare despre gradul de toxicitate a fiecarei substante active.

In orice caz, sanatatea animalului vostru e mai importanta decat o gradina imaculata sau un gazon perfect.

Va recomandam sa aveti grija de animalele de companie in interiorul locuintei

 

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu