iasiadopta

Personalitățile raselor de câini: Găsiți-vă perechea potrivită

Personalitatea este totul. Și la câini este tot atât de adevărat ca la oameni. Dacă vă gândiți să vă luați un câine, poate v-ați gândit deja la o rasă anume, dar credeți că este potrivită pentru dvs.? Personalitatea este imporantă pentru a determina ce tip de câine este o alegere bună pentru casa dvs. Alegerea unei rase de câine devine mult mai simplă dacă știți ce trăsături și caracteristici sunt compatibile cu propriile nevoi. Urmați aceste sfaturi pentru a alege câinele potrivit cu personalitatea și stilul dvs. de viață.

Gândiți-vă la casa și familia dvs.

Locuiți singur(ă) sau aveți o familie mare? Aveți copii mici, alte animale de companie sau copii mai mari? În plus, gândiți-vă și la casa dvs. din punct de vedere fizic. Spațiul este, de asemenea, de luat în considerare. Dacă aveți o casă sau un apartament, o curte mare împrejmuită sau un mic teren cu iarbă, un cartier grozav pentru o plimbare pe jos sau un parc pentru câini în apropiere, toate ar trebui să fie un factor în alegerea unei rase de câine sau a taliei câinelui.

Aceste întrebări vă vor ajuta să restrângeți căutarea pentru un câine. De exemplu, dacă locuiți într-un apartament și nu aveți acces ușor la un parc sau un loc pentru plimbare, vă veți dori probabil să rămâneți la un câine mic care nu are nevoie de mai mult de o cameră pentru a se juca. Dacă aveți copii mici, veți dori probabil să evitați rasele pitice, care pot fi fragile și agitate în apropierea copiilor foarte mici, și să căutați în schimb o rasă mai mare, recunoscută pentru iubirea față de copii mici. Iar dacă vă simțiți atras(ă) de câini de talie foarte mare, precum Marele danez sau St. Bernard, veți dori să vă asigurați că aveți suficient loc în casă și în curte unde un astfel de câine de talie mare să se acomodeze confortabil.

 

Evaluați-vă stilul de viață

Lucrați mult timp sau călătoriți frecvent? Vă place să explorați locuri noi sau sunteți mai comod?

Dacă aveți un stil de viață activ, puteți căuta o rasă activă care să poată țină pasul cu dvs. Rasa Terrier și grupul de rase sportive sunt bucuroase să aibă un program încărcat cu o mulțime de activități și antrenamente. Dacă preferați să vă petreceți zilele de sâmbătă relaxându-vă, o rasă activă nu este cea care vi se potrivește. În cazul în care vă aflați departe de casă pentru perioade lungi de timp și nu puteți să vă luați câinele cu dvs., va trebui să căutați o rasă cu un tip de temperament care tolerează să fie lăsat singur acasă o mare parte din zi.

Gândiți-vă de ce vreți un câine

De asemenea, o idee bună este să știți ce așteptați de la un câine. Doriți doar o simplă companie sau un câine de pază? Doriți un prieten mic care să se ghemuiască pe laptopul dvs. sau un prieten mare care să vă țină companie când faceți jogging? Unii proprietari caută un câine “dădacă” care să le protejeze copii când aceștia se joacă, în timp ce alții caută un prieten nou pentru familia lor. Dacă sunteți extrem de onest cu dvs. cu privire la motivul pentru care vă doriți un câine și la ce așteptări aveți de la acesta pentru dvs. sau familia dvs., veți restrânge foarte mult aria de căutare.

Gândiți-vă la timp și buget

Faceți o evaluare onestă a timpului și banilor pe care îi alocați unui câine. Rețineți că adopția unui câine este aproape similară cu cea a unui copilaș care rămâne pentru totdeauna tânăr. Pe lângă o nutriție adecvată, culcuș, jucării și alte accesorii, va trebui să-i oferiți îngrijire cosmetică, antrenament adecvat și să îi îngrijiți sănătatea. Unii câini au mai multe nevoi decât alții. De exemplu, indiferent cât de mult v-ar plăcea un cățeluș maltez, dacă nu aveți timp sau buget pentru periaj și tuns regulat, acesta nu este câinele potrivit pentru dvs. Unele rase sunt predispuse genetic la afecțiuni medicale ale căror gestionare poate fi costisitoare, atât din punct de vedere al timpului, cât și al banilor. Hotărâți-vă dinainte ce resurse veți aloca pentru îngrijirea câinelui dvs. pe tot parcursul vieții acestuia.

Câini adulți sau căței

Vârsta este o altă caracteristică importantă pe care trebuie să o luați în considerare. Mulți oameni preferă să adopte căței din multe motive, spre exemplu, pentru faptul că sunt drăguț și irezistibili. Unii oameni cred că dacă cresc un câine de mic, se creează o legătură mai puternică. Însă și cățeii pot fi foarte greu de dresat sau de îngrijit, și vă pot pune răbdarea la încercare. Pe de altă parte, câinii vârstnici sunt de obicei dresați și sociabili, fără să mai vorbim că au trecut cu bine peste etapa dentiției, cu „rosul a tot ce le iese în cale“. Dacă nu au un istoric traumatic (care încă poate fi depășit), câinii vârstnici formează de obicei, fără probleme, o legătură strânsă cu noua familie.

Alegerea unei rase sau a unui tip de câine

După ce ați pus pe listă toate trăsăturile câinelui ideal, este timpul să căutați rasele de câine. Un loc minunat de unde puteți începe este la adăpostul local, pentru a vedea rasele de câini pe care doriți să le luați în considerare. De asemenea, HillsPet.com conține multe articole cu informații despre rase pentru a vă ajuta să vă orientați, așa cum este American Kennel Club. Dacă nu aveți nicio idee despre cum să începeți, poate fi util să vă gândiți la grupele de câini. Rasele din grupa Terrier, de exemplu, au tendința de a fi insistente și energice, și au nevoie de o mână fermă și multă răbdare pentru a le dresa. Câinii din grupa de lucru sunt relativ ușor de dresat și sunt cei mai fericiți când au o sarcină de făcut.

După ce v-ați mai restrâns selecțiile, puteți lua în considerare să discutați cu persoanele care au experiență cu rasele care vă interesează. Dacă nu cunoașteți pe nimeni care a deținut un câine din aceste rase, încercați să căutați online unde veți găsi multe forumuri și comunități centrate pe anumite rase. De asemenea, este o idee bună să discutați cu medicul veterinar, care vă poate sfătui în legătură cu temperamentului rasei, dar vă poate spune și dacă rasa selectată este predispusă la afecțiuni medicale pe care ar trebui le cunoașteți. De asemenea, medicul veterinar ar putea recomanda un crescător cunoscut sau un adăpost pentru animale de companie. Rețineți că există multe adăposturi minunate pentru animale care se concentrează pe anumite rase, astfel încât nu ar trebui să cheltuiți foarte mult pentru achiziționarea unui cățeluș de la un crescător.

Rasă pură sau mixtă

Deși, în general, la adăposturile pentru animalele de companie nu este dificil să găsiți câini de rasă pură care au nevoie de un cămin iubitor, veți găsi probabil o selecție mare de câini din rase mixte. Poate părea că temperamentul unui câine dintr-o rasă mixtă ar fi mai greu de prevăzut decât al celor care sunt crescuți la un anumit standard, dar dacă cunoașteți proveniența raselor mixte nu va fi atât de greu. În general, câinii din rase mixte tind să aibă un echilibru al trăsăturilor predominante ale părinților lor. Deseori au tendința de a avea personalități mai mult de mijloc decât extreme, pe care le întâlniți uneori la câinii din rasă pură. De asemenea, conform Humane Society of the United States (companie pentru protecția animalelor din S.U.A.), câinii din rase mixte sunt mai puțin predispuși la anomalii genetice, care uneori rezultă din supra-înmulțirea câinilor din rasă pură. Dacă vă gândiți la un câine de la adăpost, discutați cu consilierul de adopții al adăpostului despre trăsăturile de personalitate pe care le căutați. Acesta va putea să vă găsească partenerul potrivit.

Cu toate aceste întrebări, vi se poate părea complicat să vă găsiți un suflețel pereche. Dar este ceva care ar trebui să fie luat în serios. La urma urmei, câinele dvs. va fi o parte importantă în viața dvs. pentru următorii 10-15 ani. Dvs. sunteți dator amândurora să vă asigurați că va fi o formulă perfectă. 

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu