iasiadopta

Sfaturi privind dieta cainilor seniori

  1. Alege o dieta speciala pentru Seniori

Probabil ca stii ca puii de caine nu au aceeasi dieta ca adultii. Hranirea puilor cu o dieta corespunzatoare este esentiala pentru a se evita probleme precum incetinirea cresterii sau aparitia unor complicatii digestive.

Acelasi lucru este valabil si in cazul cainilor Seniori deoarece nu mai au acelasi metabolism si nevoi nutritive ca un adult. Este recomand sa faci trecerea la o dieta potrivita pe masura ce cainele tau inainteaza in varsta.

In general, rasele de talie medie si mare se considera ca au ajuns statutul de seniori o data cu implinirea vastei de 7 ani. In cazul raselor de talie mica este luata in calcul varsta de 9 ani.

Trecerea la o dieta dedicata seniorilor ofera multiple beneficii, majoritatea fiind concepute in raport cu nevoile specifice. Aceste diete ofera sustinere suplimentara pentru articulatii si oase, sistem imunitar si sistem nervos.

  1. Alege o dieta potrivita si in functie de problemele de sanatate

Pe masura ce cainii inaintea in varsta, este posibil sa se confrunte cu diferite probleme de sanatate. In aceste cazuri, din nou, dieta joaca un rol important.

Managementul problemelor cardiace, al diabetului si al afectiunilor renale, de exemplu, este facut si prin oferirea unei diete cu formula speciala. In functie de fiecare boala, dieta poate contine mai putin sodiu sau mai putine proteine. Respectarea acestor nevoi este parte din planul terapeutic.

Totusi, uneori poate fi dificil de aplicat. Este posibil sa fie o provocare sa iti convingi cainele sa accepte aceste diete speciale. O data cu trecerea timpului si agravarea problemelor cronice, cainii isi pot pierde apetitul sau se pot plictici rapid de acelasi tip de mancare.

Gestionarea dietei poate fi dificila insa este important sa nu renunti rapid. Daca te confrunti cu aceasta provocare este recomandabil sa discuti cu medicul veterinar. El te va ajuta sa alegi o dieta echilibrata, in concordanta cu nevoile cainelui.

  1. Imparte mancarea in portii mai mici

Cainii adulti primesc, de obicei, doua mese consistente pe zi. Insa, in cazul in care cainele tau nu are un apetit foarte mare, poate sa fie util sa ii oferi mai multe portii de mancare proaspata pe perioada zilei. Portiile mai mici sunt mai usor de mancat si digerat.

Poti folosi aceste portii mici ca si recompense. In acest mod contribui si la stimularea abilitatilor cognitive, aspect la fel de important pentru cainii seniori. Exercitiile reprezinta un mod placut si util de a te conecta cu cainele tau senior.

  1. Imbunatateste experienta cainelui

In cazul cainilor seniori, simturile nu mai suntla fel. Vederea si mirosul se deterioreaza. La fel se intampla si cu articulatiile. Astfel, cainilor le este mai dificil sa se aplece și sa manance din vasul asezat pe podea, experienta mesei devenind una neplacuta. Din fericire, exista multe sisteme de adaptare ce pot fi folosite pentru a imbunatati rapid situatia.

De asemenea, in cazul in care cainele nu vede sau aude bine, asigura-te ca vasele de apa si mancare sunt intr-un loc linistit, usor accesibil, departe de stresul produs de agitatia produsa de alti oameni sau animale de companie. Pentru cainii care sufera de osteoartrita, este util sa plasezi bolurile mai sus pentru a nu fi nevoie sa se aplece.

Incalzirea usoara a mancarii sau adăugarea unui sos de rosii fara sare poate sa imbunatateasca aroma si sa faca mancarea mai atractiva pentru caini. Nu uita nici de schimbarea texturii hranei, din uscata in umeda, in cazul unui caine cu dificultati de masticatie.

  1. Intreaba medicul veterinar despre recompense si suplimente utile

Fiecare caine este diferit. Prin urmare, fiecare caine are propriile nevoi si preferinte. Exista o multitudine de recompense care pot fi adaugate meselor principale, astfel incat cainele sa beneficieze de toti nutrientii si sa se bucure de mancare.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu