iasiadopta

Sfaturi privind toaletarea și igiena noului tău cățel – partea 2

Toaletarea cățeilor cu păr scurt sau mediu

Acești câini trebuie periați mai des – cel puțin o dată pe săptămână – din cauza densității blănii, care include un strat de bază și unul de suprafață. Utilizează o perie tip țesală și mergi în sens invers celui de creștere a părului, pentru a desprinde cât mai mult posibil din părul și pielea moartă și pentru a curăța stratul de bază. Apoi, poți folosi peria în sensul de creștere a părului, pentru a elimina resturile.

Pe coadă și labe, poți folosi un pieptăn cu dinți rari. Blana câinilor cu păr aspru trebuie curățată de patru-cinci ori pe an, cu un pieptăn tip cuțit. Această procedură nu este deloc dureroasă dacă este efectuată corect, în sensul de creștere a părului.

Perierea cățeilor cu părul lung

Deși este frumoasă, o blană lungă necesită periere zilnică. La rasa Afghan Hound, de exemplu, acest lucru poate dura până la o oră pe zi. Folosește o perie tip țesală și mergi în sensul de creștere a părului, pentru a desface nodurile și zonele încurcate. Deoarece părul este lung, perierea poate trage pielea, așa că trebuie să ai grijă să nu rănești cățelul.

Folosind o perie pentru câinii cu blană mătăsoasă, precum Yorkshire Terrier și Afghan Hound, vei adăuga strălucire blănii.

O perie de sârmă poate fi utilizată pentru a îndepărta murdăria din blana câinilor cu strat de bază des, precum cei din rasa Collie.

Un pieptăn cu dinți rari poate fi folosit pentru descurcarea părului din spatele gleznelor.

Toate instrumentele de toaletare trebuie curățate și depozitate într-un loc uscat după fiecare utilizare. Trebuie să previi rugina în cazul periilor de sârmă, uscându-le bine și ștergându-le cu o lavetă înmuiată în ulei vegetal.

Igiena orală a cățeilor

Se întâmplă foarte rar ca un câine să accepte bucuros în gură mâna unui om, deci este o idee bună să obișnuiești cățelul cu acest lucru de la o vârstă fragedă.

Gingiile trebuie să fie roz. Înroșirea zonei din jurul dinților este un semn de inflamație și boală, care poate cauza pierderea apetitului dacă este dureroasă sau dacă animalul nu poate prinde sau mesteca hrana. În acest caz, dinții câinelui trebuie examinați de un medic veterinar.

Cum se periază dinții unui cățel

Cel mai bun mod de a îngriji dinții cățelului constă în perierea acestora de câteva ori pe săptămână, cu o periuță de dinți și o pastă de dinți special concepută pentru câini.

Batoanele de mestecat care încetinesc formarea plăcii bacteriene și a tartrului, care acționează mecanic asupra dinților atunci când câinele mestecă, reprezintă o altă alternativă. În mod ideal, câinele trebuie să primească două sau trei astfel de batoane de mestecat pe săptămână pentru prevenirea acumulării plăcii bacteriene și tartrului. Întreabă personalul cabinetului tău veterinar care este cea mai bună opțiune pentru câinele tău.

Curățarea urechilor cățelului

Câinii au urechi de două feluri: ciulite sau lăsate. Urechile lăsate trebuie examinate mai des, deoarece canalul auricular este mai puțin ventilat.

Urechile pot fi curățate sub îndrumarea medicului veterinar, cu o soluție special creată în acest scop. Introdu vârful aplicatorului în canalul urechii și aplică ușor 1 sau 2 picături. Scoate vârful și masează încet baza urechii timp de 30 de secunde, împiedicând câinele să-și scuture capul, înainte de a șterge pavilionul urechii cu un disc de vată din bumbac.

Curățarea ochilor cățelului

Ochii trebuie să fie strălucitori și umezi, cu o mucoasă de culoare roz pal. Este important să cureți ochii cățelului în cazul oricăror scurgeri, însă vor exista întotdeauna urme de lacrimi dacă acesta are păr în jurul ochilor. Urmele de lacrimi apar prin absorbția de către păr a umezelii produse de ochi.

Murdăria, noroiul sau urmele de lacrimi din jurul ochilor pot fi îndepărtate ușor, cu vată din bumbac și apă curată și călduță.

Indiferent dacă intenționezi sau nu să duci câinele la un cabinet de toaletare când va fi adult, familiarizarea cu rutinele de toaletare și igienă de la o vârstă fragedă sunt importante. Te ajută să-l obișnuiești cu aceste atingeri și să eviți eventualul stres care poate apărea în timpul toaletării când va fi adult.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu