iasiadopta

Tartrul la câini

Primul semn al afecțiunilor bucale la câini este respirația urât mirositoare. Cauzele sunt placa dentară, tartrul, cariile sau abcesele dentare. În cavitatea bucală, din cauza resturilor de alimente rămase printre dinți, se înmulțesc bacteriile formând placa bacteriană. Această placă bacteriană conduce la depunerea mineralelor și astfel apare tartrul.

La început, tartrul se depune într-un strat subțire de culoare albă sau gălbui deschis. Pe măsură ce suprafața dinților este acoperită tot mai mult, culoarea depunerilor de tartru devine galbenă spre maroniu. Mai întâi sunt afectate măselele, apoi caninii și incisivii. Tartrul continuă să se formeze până când poate acoperi aproape în întregime dinții.

Depunerea tartrului este însoțită de apariția gingivitei, conducând la carii și abcese dentare. La final, câinele începe să-și piardă dinții.

Ridicați buzele câinelui periodic pentru a observa dacă există depuneri de tartru pe dinți. Ca și în cazul oamenilor, trebuie făcut un detartraj, apoi dinții trebuie periați o dată la câteva zile. Se va modifica regimul alimentar al animalului. Mâncarea umedă este foarte bună pentru câine, dar nu produce periajul dinților la fel ca boabele. Boabele trebuie alese să fie mai mari pentru a nu fi înghițite întregi.

Tartrul la câini

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu