iasiadopta

Top 12 probleme de comportament la caini – partea I

De ce e neascultator cainele meu?

   Cainilor le plac regulile. Si cainii iubesc sa faca pe placul stapanilor. Insa cateoadata, cainele tau poate avea un comportament care sa nu respecte nici o regula, cu atat mai putin sa-ti fie pe plac. In cele mai multe cazuri, motivul este confuzia cainilor cu privire la diverse reguli si ce te face fericit. Iata mai jos o lista cu 12 dintre cele mai intalnite probleme comportamentale ale cainilor si trucuri despre cum sa le combati:

Sapatul

   Sapatul este un comportament natural pentru caini, deci un obicei de care se dezvata greu. Insa daca nu e controlat, acest obicei poate sa-ti distruga gradina. Trbuie sa-ti surprinzi cainele “in fapt”, exact atunci cand sapa, ca sa il poti descuraja. Un “nu” ferm si o redirectionare a atentiei cainelui ar terbui sa fie suficiente. Sa-l certi dupa ce a sapat o groapa nu ajuta la nimic. Sfat: ofera-i cainelui o groapa de nisip unde sa sape. Apoi ingroapa cateva dintre jucariile lui preferate acolo si priveste-l cum se bucura atunci cand le “descopera”.

Rosul

   Cainii, in special catelandrii, exploreaza lumea inconjuratoare cu ajutorul gurii. Si le place sa roada chestii pentru ca ii calmeaza. Insa rosul obiectelor la intamplare poate fi destructiv si poate constitui un risc serios pentru sanatatea cainelui tau. O soseta, spre exemplu, poate cauza obstructie intestinala, daca este inghitita. Descurajeaza acest comportament inca de cand e pui. Pentru a-ti invata cainele ce e bine sa roada si ce nu, ofera-i jucarii speciale de ros, pentru caini si redirectioneaza-l catre ele ori de cate ori roade altceva.

Cersitul

   Unii oameni considera ca e dragut sa vada un caine ca se ridica si se agita pentru o bucatica de mancare din farfuria ta. Altii nu. Primul pas pentru a corecta comportamentul “de cersetor” al cainelui este sa nu-i oferi acestuia nimic de la masa, niciodata. Daca aplici acest tratament continuu, nu va mai avea nici un motiv sa cerseasca. O alta solutie este sa scoti cainele din camera in care mananci, sau sa-l trimiti in cusca lui. Daca vrei sa ramana, invata-l sa stea culcat, in locul lui special, si sa astepte sa termini de mancat.

Nu vine atunci cand il chemi

   Sa nu vina la tine atunci cand iti chemi cainele este mai mult decat suparator. Este periculos. Sa-l inveti sa vina atunci cand este chemat ar putea sa-i salveze chiar viata, daca se duce pe unde nu ar trebui. Intodeauna incurajeaza si recompenseaza-l ori de cate ori vine la tine, chemat sau nechemat. In acest fel, cainele invata ca sa vina la tine e bine. Daca iti misti pozitia atunci cand il chemi ajuta si mai mult. Daca nu vine, nu-l alerga. Cainele va castiga. Repeta comanda pe un ton prietenos in timp ce te indepartezi. Daca nici asa nu vine, comanda-i sa stea sau in pozitia “culcat”, apoi du-te calm la el. Daca si aceasta metoda da gres, sa fugi efectiv de cainele tau poate sa-l impulsioneze sa vina imediat catre tine. Spune-i comenzi de genul “vino”, sau “aici”, atunci cand il chemi la tine; sa-l strigi doar pe nume este confuz pentru caine, care poate nu intelege ce vrei.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu