iasiadopta

TOP 5 MOTIVE PENTRU CARE ESTE MAI BINE SA ADOPTI DECAT SA CUMPERI UN ANIMAL DE COMPANIE

Un animal de companie poate să devină un prieten de nădejde pentru orice persoană. Suportul moral necondiționat, o imunitate mai bună și îndemnul la o viață activă, sunt doar câteva dintre beneficiile pe care un animal de companie le aduce în viața unei familii.

Adopția unui animal de companie este o idee excelentă care aduce numeroase avantaje atât viitorului stăpân cât și comunității.

Iată o listă cu cele mai importante 5 motive pentru care este mai bine să adopți decât să cumperi un animal de companie:

1. Este gratuit

Pandemia a schimbat comportamentul oamenilor privitor la nevoia de interacțiune și suport moral, astfel unele studii afirmă că interesul populației pentru un animal de companie a crescut cu 155% în timpul pandemiei.

În România, costul de achiziție pentru cele mai populare rase de câini ajunge undeva la 1.500 de lei iar pentru pisici (Birmaneză, Persană și Abisiniană) costul se situează undeva în jurul sumei de 1.200 de lei.

Acestea nu sunt însă singurele sume care trebuie avute în vedere, pentru sterilizare, microcipare și instruire se mai adaugă un cost de 1.350 de lei în cazul cățeilor și 500 lei în cazul pisicilor.

Aceste costuri scad până spre 0 atunci când vine vorba de adopția unui animal de companie în România. Există numeroase adăposturi pentru animale care se ocupă de microciparea, vaccinarea, sterilizarea și deparazitarea animalelor. Astfel aceste costuri dispar pentru persoanele care se decid să adopte, singurele cheltuieli care trebuie avute în vedere fiind cele pentru îngrijirea și întreținerea animalului de companie.

2. Salvezi două vieți

Adopția unui animal de companie de la un adăpost presupune crearea unui loc liber pentru un alt animal care la rândul său poate beneficia de grija adăpostului. Așadar când adopți, salvezi nu doar viața noului tău companion ci oferi o șansă la viața pentru încă un suflet.

În adăposturile private, câinii sunt primiți și îngrijiți pentru tot restul vieții, un loc nou se eliberează atunci când un câine este adoptat sau moare.

În adăposturile de stat însă, lucrurile nu stau la fel de bine, dacă un cățel nu este adoptat într-o perioadă de 14 zile, el trebuie eutanasiat, conform legii.

3. Combați comerțul ilegal cu animale de companie

În 2020 aproximativ 46.000 de câini s-au tranzacționat între țările UE în fiecare lună, majoritatea fără a fi înregistrați. Pe lângă amenințarea la adresa sănătății publice și a bunăstării animalelor, comerțul ilegal de animale de companie a devenit, de asemenea, o mare sursă de venit pentru criminalitatea organizată internațională.

Ca în oricare alt domeniu, oferta comerțului ilegal cu animale de companie este dată de cerere, așadar cu fiecare adopție dintr-un adăpost, un animal este salvat de la comerțul ilegal.

4. Animalele adoptate au mai puține probleme de sănătate

Majoritatea câinilor care ajung în adăposturile din România sunt cunoscuți sub denumirea de “maidanezi” sau “metiși”, acest lucru înseamnă că au un fond genetic mai bun și mai puține probleme de sănătate. Locuind pe stradă, aceștia au devenit mai adaptabili și mai echilibrați, având o speranță de viață mai mare față de alte rase.

5. Poți să fii un exemplu pentru cei din jur 

Știm ce impact are exemplu personal în viața de zi cu zi și de aceea, de sărbători, împreună cu prietenii și colegii noștri de la CS Sănătatea Cluj-Napoca, am participat la campania de salvare a câinilor fără stăpân.

”Virușii verzi” au adoptat câini de la adăpost și au îndemnat la rândul lor alți iubitori de animale să adopte, rezultând astfel un număr record de adopții în această perioadă. O mulțime de căței au primit astfel o a doua șansă, fiind adoptați de familii iubitoare alături de care își vor continua viața fericiți.

Vă îndemnăm pe această cale să alegeți și voi adopția animalelor în locul achiziției și să îi îndemnați pe toți cunoscuții să facă la fel. Sunt mii de animale în adăposturile din România, care își încep fiecare zi cu speranța că azi va fi ziua în care își vor cunoaște noii stăpâni, care să îi iubească până la apusul vieții lor.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu