iasiadopta

VACCINURI SI CONTROALE PERIODICE NECESARE CAINILOR – Partea I

Controalele și vizitele la medicul veterinar nu sunt un moment de bucurie pentru patrupedul tău? Ei bine, noi ca proprietari ai acestor suflețele știm că tocmai aceste controale le oferă micuțelor animale toate celelalte zile de bucurie și de zbenguială. Tocmai din acest motiv, este foarte important să cunoaștem importanța îngrijirii veterinare. Deja știm că hrana pe care o consumă câinele și timpul îndelungat petrecut cu el sunt doi factori importanți pentru starea lui fizică și psihică, însă, la fel de importante sunt și vizitele medicale și controalele periodice de care trebuie să beneficieze patrupedul.

Așadar, care sunt controalele de rutină la care trebuie să meargă un câine?

  • vizitele pentru vaccinare;
  • vizitele pentru depistarea paraziților și controlul acestora;
  • vizitele pentru îngrijirea dentară.

Controale de rutină pentru câinii juniori

Juniorii, de la 0 la 12 luni, au nevoie de vizite veterinare mai dese în prima parte a vieții lor, de obicei la fiecare 3-4 săptămâni. Pentru o frumoasă și sănătoasă creștere, trebuie să vă asigurați că micuțul blănos primește toate vaccinurile esențiale, precum vaccinul antirabic, vaccin pentru prevenirea parvovirozei și coronavirozei, vaccin pentru prevenirea maladiei carre, vaccin pentru prevenirea hepatitei infecțioase, vaccin împotriva bolii Lyme, cât și tratamente pentru deparazitare internă și externă, pentru prevenirea apariției puricilor, căpușelor și a paraziților interni.
După ce toate acestea au fost făcute, se va merge la un control după 6-8 luni, când, în funcție de rasa și tipul de câine pe care îl aveți, se recomandă sterilizarea acestuia.

Controale de rutină pentru câinii adulți

Câinii adulți trebuie să meargă la un examen veterinar complet cel puțin o dată pe an, pentru un control total „de la cap la coadă”. Tot la acest control anual se recomandă prelevarea unor probe de sânge pentru a se verifica existența viermilor inimii și probă de scaun pentru a se verifica dacă există paraziți intestinali.
În ceea ce privește deparazitarea internă, în funcție de tratamentul aplicat, aceasta se poate repeta de 3-4 ori/an iar deparazitarea externă se poate repeta lunar.

Controale de rutină pentru câinii seniori

Câinii seniori, mai mari de 7-8 ani, ar trebui să-și viziteze medicul veterinar de cel puțin 2-3 ori pe an, deoarece aceștia sunt predispuși la o serie de afecțiuni care, cu cât sunt depistate mai repede, cu atât tratamentul este mai ușor de suportat. La fiecare control, patrupedul va fi examinat amănunțit și se vor face teste de sânge și de urină, pentru a verifica sănătatea rinichilor și a ficatului, dar și a nivelului de hormoni tiroidieni.

Un alt aspect extrem de important pentru sănătatea câinilor este îngrijirea dentară. Câinii au nevoie de o atenție dentară sporită, pe tot parcursul vieții. Pe lângă un program de igienă orală profesionistă efectuată anual de către medicul veterinar, și voi ca părinți a acestor micuțe suflete vă puteți ocupa de igiena lor, prin alegerea hranei specifice vârstei, prin jucăriile pe care i le puneți la dispoziție și prin spălatul dinților și a gingiilor, în mod frecvent. Pentru aceasta, se pot folosi o serie de produse profesionale precum degetar pentru igiena dentară, set complet pentru igiena dentară și pastă de dinți masticabilă pentru câini.

O bună îngrijire dentară poate reduce dezvoltarea plăcii bacteriene, care, lăsată netratată, provoacă gingivită sau boală paradontală. Aceste afecțiuni se pot agrava în așa fel încât se poate ajunge chiar și la extracție dentară.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu